Cine vrea să facă o alegere rațională pe 12 decembrie este nevoit să se afunde în cele peste 200 de pagini ale programelor de guvernare, compuse de USL și ARD, sperând să găsească măsuri după care să se orienteze. O lectură deloc palpitantă a unor texte scrise în jargonul politico-economic, condimentat cu trimiteri defăimătoare la adresa adversarilor și enunțuri exaltate privitoare la aptitudinile și meritele proprii. Useliștii, de pildă, fac campanie electorală negativă pe primele șapte pagini, punându-se în antiteză favorabilă cu PD-L, iar cuplul Ponta-Antonescu, aranjat într-un montaj Photoshop cu stadionul plin drept background, întărește mesajul de forță, privind către stele. Ardiștii nu-și atacă rivalii – îi pomenesc, critic, de două ori -, dar se exprimă ca și cum niciunul dintre ei n-ar fi fost până în luna mai la guvernare, descoperind, abia acum, un lung șir de probleme, pe care își propun să le rezolve ca la carte. Searbăd și plin de generalități, programul ARD pare opera unor specialiști plictisiți, pe când cel uselist, încărcat de proiecții întinse la maximum, al unora ușor ebrietați. Dincolo de maniera de abordare a realității socio-economice și politice, puține lucruri diferențiază cele două alianțe. Iată o selecție comparativă a principalelor puncte din pogramele lor.
EDUCAȚIE. Subvenții cât cuprinde și contribuții private
USL: internet subvenționat în școlile de la sate, wireless gratuit pe lângă instituțiile publice, masă caldă pentru elevii din ciclul primar, campusuri și licee în zona rurală, secție sportivă în fiecare școală, autobuze școlare moderne în fiecare comună, deduceri fiscale pentru profesori, 50 000 de noi locuri în grădinițe, generalizarea programului „Școala după școală”, triplarea fondurilor pentru cercetare etc.
ARD: introducerea unui sistem de vouchere publice și/sau private pe termen lung ori a altor modaltăți de creditare pentru finanțarea studiilor, implicarea părinților și absolvenților în finanțarea liceelor și școlilor profesionale, antrenarea sectorului privat în finanțarea stagiilor de intern, la nivel preuniversitar și universitar, program „After school” plătit integral de stat, salarizarea profesorilor în funcție de rezultate, 2 la sută din PIB pentru cercetare etc
SĂNĂTATE. Pastile gratis și intervenții ușoare
USL: compensarea cu 90 la sută a medicamentelor pentru persoanele cu pensii mai mici de 1000 de lei, extinderea SMURD la sate, garantarea creditelor și subvenționarea dobânzilor pentru privații care construiesc spitale noi, înființarea Companiei Farmaceutice Naționale și atât.
ARD: introducerea sistemului de evaluare a performanțelor manageriale la toate nivelurile; crearea unor centre multi-funcționale în mediul rural; crearea unei rețele naționale de spitale regionale de urgență, inclusiv prin parteneriat public-privat; consolidarea sistemului de urgență prin componentele sale SMURD, ambulanță, UPU; introducerea de standarde pentru toate nivelurile sistemului sanitar românesc și a unui sistem de asigurare a calității serviciilor medicale. În rest, programe inexistente și bla bla.
PENSII, AJUTOARE SOCIALE. Scoaterea din sărăcie cu pipeta
USL: indexarea pensiilor cu rata inflației, ajutoare de combustibili și energie pentru persoanele cu venituri mici, reformarea sistemului de ajutor social, scoaterea din sărăcie a 560 000 de oameni, în următorii patru ani.
ARD: indexarea anuală a pensiei de stat cu inflația medie a anului anterior, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial nominal mediu brut lunar, raționalizarea programelor de asistență socială, în așa fel încât să se evite fraudarea, antrenarea pensionarilor în activități cu remunerații mai mari decât pensia, introducerea sistemului de pensii ocupaționale.
FISCALITATE. Black Friday pe toată perioada mandatului
USL: Reducerea CAS-ului datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, concomitent cu creșterea progresivă, până în anul 2016, a salariului minim pe economie până la1.200 RON; reducerea TVA la producătorii agricoli de la 24% la 9%, iar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura; revenirea la TVA de 19 la sută, după patru a de mandat; păstrarea cotei unice de 16 la sută, iar, mai târziu, cote de 8%, 12% și 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit; înjumătățirea taxelor parafiscale, creșterea deductibilităților pentru dezvoltare și cercetare de la 20% la 50%.
ARD: reducerea cotei unice de impozitare a venitului personal de la 16% la 12%, la 01.01.2013; reducerea cotei unice de impozitare a profitului corporativ de la 16% la 12%, la 01.01.2013; creșterea salariului minim nominal brut lunar garantat în plată pe economie la 850 lei (la 01.01.2013) și la 1000 lei (la 1.01.2015); reducerea ratei totale a contribuțiilor sociale în sarcina angajatorului cu 5 puncte procentuale începând cu 01.01.2015.
AGRICULTURĂ. Stimulente și produse bio
USL: subvenții de la UE ca pentru fermierii occidentali, încurajarea agriculturii ecologice, stimulente financiare pentru comasarea terenurilor, înființarea de centre de colectare și depozitare a produselor, dublarea primei pentru vânzarea terenurilor agricole, program special de creditare pentru fermieri – „Start în agricultură”.
ARD: promovarea agriculturii organice, refacerea/dezvoltarea sistemului de irigații, stimularea cererii de produse agricole din producția internă, stimularea fiscală a asocierii proprietarilor de terenuri, extinderea sistemului de creditare, garantare a creditului agricol, stimularea dezvoltării infrastructurii fizice pentru extinderea proceselor de colectare-stocare-condiționare și valorificare a produselor agricole autohtone, „suprafața de aur” în magazine, destinată numai produselor românești.
MEGAPROIECTE
USL, în 3 ani cât toți guvernanții în 20
Investiții regionale: centru universitar și sportiv polivalent de nivel internațional în fiecare regiune; 6 aeroporturi internaționale la standard Schengen (Henri Coandă, Băneasa, Timișoara, Cluj, Iași, Constanța; sistem de urgență, cu pompieri, ambulanță și poliție în fiecare regiune; 3 baze aeriene de salvare SMURD; construcția și dotarea la standarde europene a 8 spitale regionale; 5 centre principale de transport internodal (București, Timișoara, Constanța, Iași și Brașov) și 6 centre secundare (Craiova, Cluj, Târgu Mureș, Suceava, Giurgiu și Pitești); finalizarea a 16 eurostații în reședințele de județ.
Autostrăzi ce vor fi finalizate: București-Arad, București-Ploiești-Brașov, Coridorul Paneuropean București-Focșani, Centura București. Și vor demara: autostrada București-Alexandria-Craiova-Timișoara, autostrada Tg-Mureș-Iași, canalul București-Dunăre și canalul Siret-Bărăgan.
Altele: două noi hidrocentrale, refacerea sistemului național de irigații, reîmpădurirea României, rețea de canalizare la 90 la sută din sate, până în 2016.
ARD extinde, modernizeză, consolidează
Continuă autostrăzile deja începute, reabilitează drumurile naționale, extinde metroul bucureșten, modernizează aeroporturile și construiește unul nou Galați-Brăila, extinde și modernizează porturile, introduce programe tip „Rabla” pentru parcul naval. ARD vine, în plus, cu politici generale de asigurare a independenței energetice a țării și de dezvoltare a societății informaționale, iar USL cu modificarea Constituției.
Acesta sunt, în linii mari, programele electorale „Cornul și laptele”, oferite de principalele forțe politice de ziua alegerilor. A se consuma cu precauție.