Prima pagină » Știri politice » Cum se pregătesc parlamentarii să-i primească pe chinezi. Zgonea: „Prezența e obligatorie la discursul premierului Chinei „

Cum se pregătesc parlamentarii să-i primească pe chinezi. Zgonea: „Prezența e obligatorie la discursul premierului Chinei „

Mobilizare maximă, acestea sunt cuvintele-cheie în Parlament înainte de Forumul Economic și Comercial China-Europa Centrală și de Est, la care sunt așteptate peste 1.200 de persoane. Pentru venirea chinezilor gardul Parlamentului a fost proaspăt vopsit, geamurile au fost spălate, lifturile curățate și mocheta lipită cu scotch dublu-adeziv. „Ca să nu se împiedice cineva", spun angajații Parlamentului.

Mobilizare maximă, acestea sunt cuvintele-cheie în Parlament înainte de Forumul Economic și Comercial China-Europa Centrală și de Est, la care sunt așteptate peste 1.200 de persoane. Pentru venirea chinezilor gardul Parlamentului a fost proaspăt vopsit, geamurile au fost spălate, lifturile curățate și mocheta lipită cu scotch dublu-adeziv. „Ca să nu se împiedice cineva”, spun angajații Parlamentului.

La nivelul Parter, chinezii îți amenajează standurile pentru expozițiile de mâine. Din partea Parlamentului a fost depus un efort suplimentar și au fost amenajate două bufeturi pentru invitați.

„Să organizezi un eveniment în care să participe 15 prim-miniștri și primul ministru al Chinei este un eveniment pentru care te poate invidia orice țară. Sunt încântat că România este gazda unui asemenea eveniment. Oricât de cârcotaș ai putea să fii, nu poți să nu punctezi ca pozitiv faptul că 15 premieri vin să participe în România la un eveniment la care România este gazdă”, a declarat deputatul PC Bogdan Ciucă pentru gândul.

Mai mult, accesul este parțial restricționat în Parlament, cel puțin în ceea ce privește oportunitatea de imagine. „Nu ai voie să filmezi, nu ai voie să faci poze. Din motive de securitate”, se anunță de la Biroul de Presă o directivă a Guvernului.

Mobilizare maximă, prezență obligatorie

Nici măcar aleșii nu au avut loc în cursul zilei de luni în Parlament. Li s-a programat activitate în circumscripții tocmai pentru a nu se încurca activitatea chinezilor. Doar vreo doi-trei parlamentari rătăciți, unii la conferință de presă, alții cu întrevederi cu delegații străine, alții cu treabă la comisii.

Printre aceștia, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Pregătit fizic și moral, șeful deputaților anunță că pregătirile pentru Forumul economic și comercial au început încă din weekend și că totul e bine pus la punct.

„Am lucrat și sâmbătă și duminică cu tot staff-ul pentru acest eveniment unic în istoria României. Securitate maximă, toate lucrurile să fie bine organizate, fiecare să știe ce are de făcut până la lucrurile simple legate de servire, de bufet, de protecția vizitatorilor”, a explicat Zgonea.

Deși luni și marți sunt liberi de la Parlament, președintele deputaților anunță prezență obligatorie miercuri, pentru a participa la discursul premierului chinez, Li Keqiang.

„Fac un apel și îi rog frumos pe toți parlamentarii, indiferent de opiniile politice, când e vorba de echipa națională și echipa României, să fie toți prezenți miercuri la discursul premierului chinez. Prezența este obligatorie și este o onoare pentru ei pentru că nu cred că vom mai prinde noi în viața aceasta de politicieni discursul primului ministru chinez în fața Parlamentului României”, i-a avertizat Zgonea.

„Dacă SUA e în relații cu China, noi de ce nu?”

În timp ce alții sunt în teritoriu, conservatorul Ciucă rămâne în Parlament. „Am o grămadă de treabă la comisia juridică, știi cum sunt teancurilede hârtii?”, ne lămurește el.

Deși este cufundat în treburi juridice, Ciucă ia o gură de aer și spune că este încântat de evenimentul de marți. „Indiferent de când se întâmplă un astfel de eveniment de o asemenea anvergură, nu putem decât să fim încântați. Noi avem o relație veche cu chinezii, ei întotdeauna au avut o sensibilitate pozitivă în relația cu România și până acum nu am speculat-o foarte mult”, a spus deputatul.

Întrebat care ar fi avantajele României în urma acestui Forum, Ciucă pune accent pe implicațiile economice și politice.

„Atâta vreme cât președintele SUA este foarte des într-o colaborare cu China, țările din UE au discuții cu China, e o forță economică peste care nu poți să treci, mi s-ar părea normal să încercăm o colaborare în beneficiul României. Se poate restarta o asemenea relație economică în beneficiul nostru”, a explicat conservatorul.

Întrebat la ce ne putem aștepta de la acest eveniment, Ciucă a fost scurt și la obiect: „Numai la lucruri bune”.

„Să nu vă imaginați papioane și fracuri”

Deși pe holurile Parlamentului au început deja să mișune tabere de chinezi, fiecare așezându-și standurile companiei pe care o reprezintă, influența asiatică nu-și pune prea mult amprenta deocamdată. Vor fi însemnele Chinei, ca la orice altă întrevedere, potrivit protocolului, însă ținutele participanților nu vor fi ieșite din comun.

„La orice întâlnire de acest tip, pe lângă bunul simț, există și reguli de protocol, o anumită ținută de decență. Ca atitudine, dar și vestimentară. Nu vă imaginați papioane, nu vă imaginați fracuri, ci o ținută protocolar-decentă. Și însemnele fiecărui stat care participa la acest eveniment”, a explicat Ciucă.

Marți, România organizează a doua reuniune la nivel de prim-miniștri din Europa Centrală și de Est și China, la care vor participa 16 șefi de guvern.

Aceasta este a doua reuniune a șefilor de guverne din țările Europei Centrale și de Est și China, după cea organizată anul trecut la Varșovia.

Cu acest prilej, va fi organizată și a treia ediție a Forumului economic și comercial China-Europa Centrală și de Est, la care 1.000 de reprezentanți ai unor companii private și de stat.

Mai mult, vizita premierului chinez în România este prima de acest tip în ultimii 19 ani.
 

Citește și