Cum se spală pe mâini Virgil Popescu de tot scandalul cu furnizorii din energie? Are 3 vinovați de serviciu: ANRE, Ministerul de Finanțe și desigur Coaliția
În urma conferinței de presă pe care ministrul energiei a susținut-o miercuri la Palatul Victoria, Virgil Popescu a trimis jurnaliștii să adreseze întrebări la ANRE și la ministrul Câciu, susținând că Ministerul Energiei nu are competențe.
La finalul conferinței de presă concluzia generală la care se putea ajunge era că scandalul actual cu furnizorii de energie și cel referitor la avantajul unor băieți deștepți care speculează stocarea energiei, țin în primul rând de ANRE și nu de Ministerul Energiei:
” Toate aceste lucruri de care vorbiți dumneavoastră ar trebui să fie clarificate de către cei care supraveghează piața de energie electrică și cea de gaze natural dacă este cazul. Atribuțiile de reglementare pe piața de energie, nu le are Ministerul Energiei. Nici nu avem datele necesare și pârghiile să facem acest lucru, dar există instituții care pot să facă acest lucru” a declarat Virgil Popescu.
Întrebat și despre impozitarea lanțului de producție, intermediere și furnizare, ministrul Energiei a menționat din nou faptul că impozitarea intră în atribuțiile Ministerului de Finanțe și al ANRE deși a recunoscut că intermediarii ”fac profituri uriașe și ar trebui impozitați”.
Referitor la faptul că din aprilie furnizorii nu și-au mai primit banii de la minister, Virgil Popescu i-a găsit de data aceasta vinovați chiar pe păgubiți, deși aceștia au menționat faptul că documentația s-a pus la dispoziție foarte târziu, conform declarațiilor din presă:
”Noi, la Ministerul Energiei tot ce ne vine la plată verificat de către ANRE, plătim. Furnizorii au început să depună documentele de plată, cred că în urmă cu 2 săptămâni pentru luna aprilie, deci probabil că nici nu aveau cum să primească. Dacă depuneau mai demult probabil că și primeau acești bani” a explicat ministrul Energiei întârzierile de plată.
Ceea ce nu menționează Virgil Popescu atunci când aruncă pisica în curtea ANRE și a Ministerului de Finanțe este faptul Ministerul Energiei este cel care care stabilește legislația primară, iar ANRE monitorizează aplicarea reglementărilor obligatorii la nivel național, necesară funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, susțin surse din domeniul energetic.
De asemenea supraimpozitarea lanțului de producție, intermediere și furnizare nu se poate realiza fără implicarea directă a Ministerului Energiei cu avizul Ministerului de Finanțe, susțin aceleași surse.