Prima pagină » Știri politice » Cum se va numi noua coaliție PNL-PSD-UDMR, ce prevede acordul politic și cum se vor „roti” premierii

Cum se va numi noua coaliție PNL-PSD-UDMR, ce prevede acordul politic și cum se vor „roti” premierii

Cum se va numi noua coaliție PNL-PSD-UDMR, ce prevede acordul politic și cum se vor „roti” premierii
Când are loc votul din plen pentru noul Executiv

Noua coaliţie guvernamentală formată din PSD, PNL, UDMR se va numi „Coaliţia Naţională pentru România” şi va fi condusă, alternativ, de doi premieri, de la PNL şi PSD în perioada 2021-2024.

Primul premier va fi Nicolae Ciucă (PNL), cu un mandat care va expira pe 25 mai 2023, conform unui draft, obţinut de digi24.ro. Al doilea premier, propus de PSD, se va afla la conducerea Executivului din mai 2023 până la alegerile generale din 2024. Acordul politic va fi semnat joi dimineaţă de liderii celor trei partide şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

„Primul candidat la funcția de Prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024”, se arată în documentul obţinut de digi24.ro.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și membrii cabinetului, astfel: vicepremierul din partea PSD (în prezent, Sorin Grindeanu) va fi înlocuit de un vicepremier PNL.

În același timp, va avea loc o rocadă Transporturi-Fonduri Europene: ministrul PSD al Transporturilor (Sorin Grindeanu) va fi înlocuit cu un ministru propus de PNL, iar social-democraţii vor prelua de la liberali ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene (ocupat până în 2023 de Dan Vîlceanu).

„Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se mai arată în acordul politic citat de digi.24.

Premierul şi vicepremierii stabilesc împreună agenda şedinţelor de guvern
Acordul mai asigură şi reprezentarea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare.

Toți miniștrii guvernului Ciucă au primit miercuri aviz pozitiv în comisiile din Parlament. Votul de învestitură va fi dat în plen, joi. Guvernul Ciucă are 20 de ministere: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și doi viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii.

Citește și