Prima pagină » Știri politice » Cum se vede de la Cotroceni amânarea raportului MCV: „Când ești trimis să-ți rezolvi problemele speciale, nu mai stai în primul rând al decidenților UE”

Cum se vede de la Cotroceni amânarea raportului MCV: „Când ești trimis să-ți rezolvi problemele speciale, nu mai stai în primul rând al decidenților UE”

Cum se vede de la Cotroceni amânarea raportului MCV:
Șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a explicat pentru gândul că decizia Comisiei Europene era cunoscută, la nivel neoficial, de mai multă vreme și echivalează cu recunoașterea "incapacității României de a participa cu drepturi depline la luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene". Costurile politice ar merge, în opinia sa, de la pierderea poziției de pe care România să poată negocia avantajos fonduri europene pentru următorii ani până la amânarea intrării în Schengen.

Amânarea până „undeva în ianuarie” a raportului suplimentar prin care Comisia Europeană își propusese să clarifice inițial până la sfârșitul acestui an măsura în care statul de drept este respectat în România este văzut la Palatul Cotroceni ca un semnal de neîncredere. Șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a explicat pentru gândul că decizia Comisiei Europene era cunoscută, la nivel neoficial, de mai multă vreme și echivalează cu recunoașterea „incapacității României de a participa cu drepturi depline la luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene”. Costurile politice ar merge, în opinia sa, de la pierderea unei poziții avantajoase în negocierea fondurilor europene pentru următorii ani până la amânarea intrării în Schengen.

„Poți să rămâi în jurul mesei, dar când se pune problema unor decizii importante, cum este bugetul Uniunii Europene, cum sunt fondurile de coeziune și cele pentru agricultură, dacă ești trimis să-ți rezolvi problemele speciale, abia după ce o faci mai poți să te așezi în primul rând al celor care iau deciziile. România nu se poate aștepta la același nivel de exprimare ca toți ceilalți până nu clarifică această situație care a dat frisoane Uniunii Europene în vară”, consideră Diaconescu.

În opinia consilierului prezidențial, amânarea raportului suplimentar „nu este un semnal bun”, iar legătura cu alegerile din decembrie „e cât se poate de directă și de clară”. „E un mesaj destul de clar: alegerile din România fie ar putea fi influențate de acest raport, fie ar genera comentarii politice în legătură cu concluziile raportului. Indiferent cine vor fi cei care vor ajunge la guvernare după alegeri, trebuie să arate că au înțeles situația și fac ca acest întreg să fie redresat. Până când aceste repere care țin de funcționarea staatului de drept nu sunt restabilite, în relația cu UE plecăm cu un deficit de încredere. Iar semnificațiile de natură politică se regăsesc în rezervele partenerilor noștri de la Comisia Europeană în ceea ce privește gradul de pregătire politică a României față de anumite decizii, de la libera circulație, la intrarea în Schengen”, spune Diaconescu.

Comisia Europeană trebuia să prezinte „până la sfârșitul anului”  un raport suplimentar pe MCV privind România, potrivit exprimării din ultimul raport a anunțat însă astăzi că din luna iulie, în care erau menționate și 11 puncte de îndeplinit de către partea română în privința respectării statului de drept. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anunțat astăzi însă că „raportul nu va veni decât în luna ianuarie”.

 

Autor

Citește și