Prima pagină » Știri politice » Cum se vede din Parlament CRIZA USL. Deputat PNL: „Fac apel la premier să nu asculte atâta de socrul său”. Senator PSD: „Nemulțumirea liberalilor nu e fondată”

Cum se vede din Parlament CRIZA USL. Deputat PNL: „Fac apel la premier să nu asculte atâta de socrul său”. Senator PSD: „Nemulțumirea liberalilor nu e fondată”

Cum se vede din Parlament CRIZA USL. Deputat PNL:
Războiul din USL care poate produce ruperea alianței. Contre între parlamentarii PSD și PNL

Negocierile tensionate din USL se răsfrâng și asupra parlamentarilor PSD și PNL, care, deși nu au un cuvânt important de spus în deciziile luate la vârf, verdictul final va avea un impact și asupra lor. Însă, la fel ca în cazul liderilor Crin Antonescu și Klaus Iohannis, Victor Ponta și Liviu Dragnea, deputații și senatorii se poziționează în tabere: liberalii dau vina pe pesediști, iar pesediștii aruncă pisica în curtea liberalilor.

Negocierile privind noua structură guvernamentală au fost blocate de propunerea PSD ca Daniel Constantin să fie și el vicepremier, alături de Gabriel Oprea, Liviu Dragnea și Klaus Iohannis, despre care parlamentarii PNL spun că nu este un echitabilă. „PSD a schimbat regulile jocului în timpul jocului și asta nu se face. Contractul are niște clauze clare care trebuie îndeplinite”, a spus viceliderul deputaților liberali, Laurențiu Țigăeru.

Comparând USL-ul cu o căsnicie, deputatul a precizat că PSD este acel partener care nu și-a respectat angajamentul inițial. „Soții fac un contract pe toată viața, dar la un moment dat unul dintre ei devine mai zvăpăiat și cere mai mult decât îi poate oferi partenerul. În cazul nostru, PSD e cel zvăpăiat”, a precizat el pentru gândul.

Întrebat care crede că este soluția, în acest moment, Țigăeru a explicat teoria bățului băgat prin gard, făcând o analogie a contrelor dintre liderii PSD și cei ai PNL. În final, în opinia sa, un partener poate să cedeze tocmai din cauza celuilalt, care este „nemernic, nenorocit și obraznic”.

„Înțeleg acest joc de băgare a bățului prin gard și de a zgândări pe ceilalți, dar totul este o chestie de imagine. Toată lumea spune „zi tu că pleci”, pentru ca dup-aia să-ți arunc o oală cu lături în cap că „uite ce nenorocit ești că ai plecat”, și nimeni nu vrea să deconteze acest lucru. Realitatea e că și eu într-o căsnicie pot să te aduc pe tine, partener, în situația de a-ți cere divorțul. Sunt atât de nesimțit, nenorocit și obraznic încât ajungi să divorțezi”, a explicat, „plastic”, liberalul.

Bodea: „PSD ne-a dat două șahuri”. Ponta, „vedetă națională

Cunoscut pentru criticile acide aduse la adresa PSD-ului, acesta fiind chiar la un pas de excludere, senatorul Cristian Bodea face o scurtă trecere în revistă a „șahurilor” date de PSD liberalilor.

„Primul, USD, o chinezărie, un Abibas, o plagiatură a unei mărci cunoscute în România, și șahul cu vicepremierul pentru PC. Cu ăla cu USD mai trecem peste, dar cu ăla cu al patrulea vicepremier nu. Puteau să renunțe ușor la Gabriel Oprea, că oricum nu face nimic în Guvern, dar au plusat ca la poker cu Daniel Constantin, care nu-și avea rostul în această ecuație. Ei sunt cei care blochează negocierile și care forțează ruperea USL”, acuză rapid senatorul.

Din punctul lui de vedere, lucrurile sunt clare. PSD trebuie să renunțe la contraoferta cu al patrulea vicepremier și să accepte noile propuneri ale PNL pentru posturile de miniștri lăsate libere. „Și-așa am pierdut electorat pentru am acceptat să guvernăm în umbra mărețului Ponta, care se consideră o vedetă națională. Tăierea nodului gordian în USL acum ar fi retragerea dorinței PSD de a-l impune pe Daniel Constantin vicepremier, altfel cred că se va rupe”, spune el, contactat de gândul.

Întrebat dacă PNL va avea de câștigat din ruperea USL, Bodea a expus cele două variante: prima, cea în care PNL rămâne la guvernare cu propunerile făcute, variantă în care ar avea de câștigat, sau a doua, în care liberalii intră în opoziție, variantă în care liberalii câștigă din nou.

„Oamenii au de ales între Ponta și Băsescu, dar dacă ieșim de la guvernare o să fie între Ponta, Băsescu și Antonescu. Atunci va fi o luptă politică adevărată. PSD stă pe procente bune pentru că oamenii nu se pot întoarce atât de repede la Băsescu. Dar când se va rupe USL, noi vom crește, ei vor cădea”, a explicat senatorul.

Dolha: „De doi ani răbdăm, nu mai putem!”

Intrarea în opoziție nu-l sperie pe secretarul grupului de deputați PNL, Mircea Dolha. Chiar dacă marșează pe ideea că USL trebuie să meargă mai departe pentru a-și respecta angajamentul față de români, deputatul și-a arătat dorința de a ieși de la guvernare.

„Intrând în opoziție am câștiga clar pentru că am putea să ne exprimăm natural și să ripostăm ca un partid adevărat pentru a veni cu alternative și pentru a arăta că avem un program mult mai bun. Nu ne sperie asta”, consideră Dolha. „Timp de doi ani de zile am tot răbdat, nu mai putem! Dacă vom mai răbda, vom pierde încrederea proprilor noștri soldați”, a completat el.

Sursa răului, spune Dolha pentru gândul, este influența liderului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, asupra premierului. De altfel, secretarul deputaților PNL îl trimite pe Sârbu la pensie și la crescut nepoți.

„Cine și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul în politică ar trebui să se cam pensioneze, să se ocupe de nepoți, de altceva., inclusiv Ilie Sârbu, să se ocupe de nepoți. Poate fi un bunic fericit, dar să nu strice USL că nu e corect. Fac un apel la premier să nu asculte atâta de socrul domniei sale”, îl îndeamnă Dolha.

„Dacă punem problema a cui e vina, deja pornim greșit”, contrazice viceliderul deputaților PNL, Raluca Surdu.

Întrebată de gândul dacă tensiunile de la vârful USL se simt și în rândul parlamentarilor, liberala a punctat faptul că ei sunt pregătiți pentru orice, chiar și pentru rupere.

„Nu există niciun fel de tensiune, suntem pregătiți pentru oricare variantă, fie că se rupe, fie că nu. Soluții tehnice pentru a rezolva problema se găsesc, e puțin deranjant. Noi venim cu propuneri firești, ne-am schimbat niște miniștri, dar când s-a ajuns la o discuție serioasă, ei au venit cu altă propunere care nu avea nicio legătură cu ce se întâmpla în acel moment. Mingea e la PSD în acest moment”, a mai spus Surdu.

PSD: Premierul are ultimul cuvânt

În timp ce liberalii insistă asupra faptului că pesediștii trebuie să cedeze, mingea fiind în terenul lor, social-democrații nu se lasă mai prejos și îl îndeamnă pe Crin Antonescu să lase orgoliile la o parte.

„Nemulțumirea liberalilor nu e fondată, de aceea fac apel la înțelepciune. Premierul este cel care lucrează cu echipa de miniștri și decontează ce e bun sau prost în Guvern. Când vrei să schimbi pe cineva din Guvern, normal e ca schimbarea s-o pui în sarcina premierului, de punctul lui de vedere trebuie să ții seama”, a explicat fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, contactată de gândul.

Deși s-a declarat îngrijorată de lipsa de încredere dintre cei doi lideri, Crin Antonescu și Victor Ponta, social-democrata reușește însă să mai creadă în viitorul USL. Nu de alta, dar în caz contrar, „toată lumea ar avea de pierdut”.

„Niște orgolii”, spune scurt și deputatul PSD Florin Iordache, cu un aparent regret în voce. „Miza pentru cele două partide este câștigarea prezidențialelor, scopul comun este să avem victorie. Nu cred că USL trebuie să se rupă, n-ar ajuta pe nimeni. Trebuie depuse toate eforturile ca USL să meargă mai departe”, a mai spus el pentru gândul.

Chiar și așa, Iordache spune, voalat însă, că vina blocării negocierilor aparține liberalilor. „Ei sunt cei care trebuie să lase de la ei. Ultimul cuvânt îl are premierul, atâta timp cât e o formulă echilibrată, fiecare partid să aibă un coordonator în guvern, la PNL să fie Iohannis și la PC să fie Daniel Constantin. Asta e calea de mijloc, nu înțeleg, nu ajută pe nimeni tensiunile”, a punctat Iordache.

Filip: „Arta compromisului este soluția”

Mai rezervat în afirmații este senatorul PSD, Liviu Pop, care preferă să nu agite și mai tare spiritele. „Orice comentariu nu face decât rău funcționării USL. Soluția negocierilor este aceea de a se așeza frumos în cadrul conducerii USL, în spatele ușilor închise, să clarifice fiecare subiect, plecând de la istoria USL-ului”, explică el, contactat de gândul.

La fel de împăciuitor este și colegul său, Petru Filip. „E complicat”, spune scurt senatorul. „Arta compromisului este soluția”, continuă Filip, comparând și el USL-ul cu o căsnicie, în care trebuie găsite aspectele care apropie cele două partide.

Din punctul său de vedere, o eventuală rupere a USL nu va aduce nimic bun. „Va duce la o stare de tensiune politică care va fi receptată ca atare în plan internațional.În orice alianță din lume lucrurile mai merg prost, sunt neînțelegeri, dar merg înainte. Vor pierde toți, nimeni nu va avea nimic de câștigat”, a mai spus social-democratul, contactat de gândul, precizând însă că nu știe care ar fi soluțiile cele mai potrivite.

USL trece în acest moment prin cea mai mare criză politică din istoria alianței. După ce Daniel Chițoiu și-a anunțat demisia, Biroul Politic și Delegația Permanentă al PNL a validat mai multe schimbări de miniștri, Eugen Nicolăescu la Finanțe, Cristian Bușoi la Sănătate, Teodor Atanasiu la Economie, după demisia lui Andrei Gerea, și Klaus Iohannis la Interne, plus vicepremier. După ce mai mulți lideri PSD au subliniat eventualele probleme procedurale, dacă iohannis nu va demisiona din funcția de primar al Sibiului, premierul Victor Ponta a venit cu o contraofertă: un al patrulea post de vicepremier pentru președintele PC și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Crin Antonescu a fost foarte tranșant în privința acestei propuneri, spunând că PNL nu poate fi pe picior de egalitate cu un partid de 1% și că premierul va trebui să aleagă între cele două partide pentru a merge mai departe. În același timp, PSD, PC și UNPR au anunțat formarea alianței USD, nume sub care vor candida la alegerile europarlamentare din mai.
 

Citește și