Cum și-au împărțit partidele din Ungaria voturile maghiarilor din România. „Surpriza” Jobbik
Pericolul Jobbik în România, reclamat de politicienii români, s-a dovedit a fi, în cele din urmă, a fi o fumigenă. Chiar dacă partidul extremist al lui Vona Gabor a înregistrat un scor record la alegerile de duminică din Ungaria, obținând 20,5% din voturi ceea ce-l plasează în topul radicalilor din Europa, maghiarii din dispora, inclusiv din România au avut o opțiune tranșantă în favoarea FIDESZ-ului lui Victor Orban, 95,3%, în vreme Jobbik a obținut doar 2,3%.
Astfel, potrivit datelor oficiale parțiale obținute de transindex.ro, după numărarea a 98,87% din voturi, din cele 62.972 de voturi prin corespondență valide, 60.059(95,3%) au mers înspre FIDESZ, 1.454(2,3%) către Jobbik, în vreme ce socialiștii au obținut 777 de voturi (1,2%), LMP – 274(0,4%), iar verzii 121(0,1%). Celelalte formațiuni au primit sub 100 de voturi.
După ce duminică seara a așteptat rezultatele alegerilor la Budapesta, la sediul central de campanie al FIDESZ, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a tradus victoria tranșantă a partidului lui Viktor Orban în cheie dublă. „Suntem interesați în egală măsură să ne ajutăm unii pe alții în atingerea țelurilor noastre comune, în chestiunile naționale, iar interesul Ungariei este ca maghiarimea din Transilvania să dispună de o reprezentare puternică și legitimăparlamentul României și să își întărească, pe 25 mai, reprezentarea în Parlamentul European”, a susținut Kelemen, subliniind că „cu ajutorul UDMR-ului aflat la guvernare, ar putea avea loc, în viitorul apropiat, și o îmbunătățire a relațiilor dintre Ungaria — România”
Cu un scor electoral de 44,36%, după numărarea a 98,87% din voturi, FIDESZ controlează două treimi din parlamentul de la Budapesta, obținând 133 din cele 199 de mandate. Cu 25,89%, socialiștii au 38 de parlamentari, fiind urmați de Jobbik căruia scorul electoral de 20,46% i-a adus 23 de mandate. Ultimele 5 locuri au revenit LMP în favoarea căruia au optat 5,24% dintre alegători.
Preambul pentru alegerile europene
Dacă Victoria FIDESZ era așteptată, singura incertitudine fiind dacă partidul lui Viktor Orban va obține sau nu majoritatea absolută a mandatelor, de remarcat este creșterea Jobbik, un partid care la a doua participare la alegerile legislative s-a apropiat la doar cinci procente de socialiști și a devenit unul dintre cele mai puternice partide extremiste din Europa, un scor electoral similar fiind înregistrat doar de Partidul Libertății din Austria.
Cu toate că Jobbik s-a aflat în declin în ultimul an, partidul lui Vona Gabor aproape și-a dublat susținătorii în două luni grație campaniei. Potrivit analiștilor, Jobbik a obținut capital electoral atât din dezamăgirea față de FIDESZ, dar și față de soluțiile oferite de socialiști. Analistul Kornelia Magyar, de la Institutul Progressiv, a știut să profite de tensiunile cu minoritatea romă, programul partidului validat ca al treilea în preferințele electoratului continuând stigmatizarea acestei comunități.
Performanța Jobbik este un semnal pentru cum se va stabili raportul de forțe la alegerile europarlamentar de luna viitoare, ținând cont de avântul extremiștilor în UE. De menționat în acest sens sunt rezultatele la alegerile municipale din Franța înregistrate de Frontul Național al lui Marine Le Pen, care înregistrat cel mai bun scor din istorie, obținând controlul a 11 primării față de dar trei la alegerile precedente. Nu este de neglijat nici evoluția Partidului Libertății din Olanda, care a acordat spijin guvernului și nici al UKIP din Marea Britanie.
„Nu există nici o îndoială că Jobbik va fi printre cele mai puternice partide de extremă-dreapta din Europa”, a comentat pentru Reuters profesorul Cas Mudde, specialist în afaceri interaționale de la Universitatea Georgia din Statele Unite.
Ascensiunea extremiștilor este anticipată și de președintele PPE, Joseph Daul. Acesta apreciază că radicalizarea la nivelul UE are loc în urma unei gestionări greșite a crizei economice și apreciază că numărul eurodeputaților din partidele extremiste în Parlamentul European va crește în urma alegerilor din luna mai.
O victorie pentru neliniștea UE
Chiar și sub ascendentul extremist, forța cu care FIDESZ s-a impus în alegerile din Ungaria nu este de natură a liniști temerile la nivel internațional. Viktor Orban a promis că va continua politicile promovate până acum. „Alegătorii au spus ‘da’ sistemului nostru legal, inclusiv Constituției, noului model economic, bazat pe muncă, precum și unui guvern format de un partid proeuropean”, a anunțat premierul Unngariei, într-o conferință de presă luni.
Cu toate acestea, scorul tranșant obținut de FIDESZ este rezultatul unei reforme electorale care îl avantajează. Reducerea drastică, aproape la jumătate, a numărului de parlamentari la 199, dintre care 109 aleși uninominal pe sistemul „câștigătorul ia totul, restul pe listă cu primă electorală, dublată de redesenarea circumscripțiilor, nu au făcut decât să avantajeze partidul lui Viktor Orban.
Pașii făcuți până acum nu sunt de natură de a atenua temerile europenilor. Ruperea acordului cu FMI, naționalizarea fondurilor de pensii, suprataxarea companiilor străine, cu excepția celor de automobile, ceea ce a dis la prăbușirea investițiilor, intervenția în conducerea Băncii naționale unde toi membrii din consiliul de conducere sunt apropiați FIDESZ, o Constituție care pune sub semnul întrebării libertatea de exprimare sunt doar câteva dintre măsurile luate de guvernul Orban care au scăzut încrederea față de Ungaria, considerată impredictibilă.
De asemenea, deranjează orientarea către Rusia, cu care Viktor Orban a semnat un acord pentru construirea unor noi reactoare la centrala nucleară de la Paks. De altfel, de menționat este că mesajul principal de campanie al FIDESZ a fost concentrat pe reducerea cu 20% a prețurilor la energie, în contextul în care țara este dependentă de gazele rusești în proporție de 75%.
Cu toate acestea, în contextul luptei pentru supremație la nivelul UE între popularii și socialiștii europeni, în campania electorală liderul FIDESZ a avut susținerea președintelui PPE, Joseph Daul. Acesta a susținut că Viktor Orban a fost singurul premier care a venit în Parlamentul European pentru a-și apăra țara, în ciuda criticilor venite de la Bruxelles.