Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, sâmbătă, întrebată cum va vota PNL, în plenul Camerei Deputaților, la cererea DNA privind arestarea deputatei Elena Udrea, că orice fel de opoziție de a vota o astfel de cerere înseamnă o mie de pași înapoi lupta anti-corupție.
„Nu este cazul să mai discutăm pentru că decizia politică este luată, este aceeași pentru toată lumea și, tocmai pentru că nu personalizăm, nu este un lucru care să țină de persoană, este un principiu pe care PNL trebuie să îl respecte, cu atât mai mult cu cât este vorba de colegi”, a spus Alina Gorghiu.
Ea a continuat: „Știu că este dureros, știu că oamenii au relații personale, dar cred că orice fel de opoziție pe care vreun parlamentar sau vreun partid politic parlamentar o va avea pe un anume caz sau altul, înseamnă o mie de pași înapoi în toată reforma și în tot ceea ce înseamnă luptă anti-corupție”, a spus ea.
Deputații din Comisia juridică se vor întâlni „în regim de urgență”, duminică, la ora 16,30, pentru a discuta cele două solicitări ale DNA referitoare la încuviințarea arestării deputatului Elena Udrea.
De asemenea, Conducerea Camerei Deputaților a luat, vineri, în discuție alte două cereri trimise de DNA, referitoare la Elena Udrea, una privind încuviințarea urmăririi penale ca urmare a nerespectării controlului judiciar și o alta de reținere și arestare preventivă pentru nerespectarea controlului judiciar.
Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, vineri, ca și în cazul cererilor anterioare, să le trimită Comisiei Juridice, pentru raport.
În dosarul „Gala Bute”, avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea și pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât și încuviințarea arestării preventive.
În aceeași cauză, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputaților pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracțiunile de abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.
În dosarul Microsoft, DNA a cerut, marți, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influență – două în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-România -, spălare de bani și fals în declarațiile de avere, precum și încuviințarea reținerii și arestării deputatului PMP pentru aceste infracțiuni.
De asemenea, în dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea în 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani și fals în declarații de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susțin că Udrea a încălcat condițiile controlului judiciar când a făcut afirmații publice cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.
Elena Udrea a fost denunțată la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins și primit 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiție”, se arată în referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP.
E