În 27 ianuarie 2014, după aproape doi ani și nouă luni de la trimiterea dosarului în judecată, Curtea Supremă a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Națională a Tineretului.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.
În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată și aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locuri din București, Costinești și 39 reședințe de județ, în care cunoștea că structurile proprii ale ministerului ori alte entități publice sau private vor desfășura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.
De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanșării cercetărilor, în 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuță, ar fi intervenit să fie șterse din calculatoarele MTS aparținând unora dintre coinculpați date informatice și fișiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poștă electronică, cât și din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.
Monica Iacob Ridzi le-a cerut judecătorilor să-i ofere posibilitatea de a-și crește cei doi copii, între care unul mai mic de un an și jumătate, și a susținut că totul i se trage de la faptul că a fost „credulă”.
„Am plătit politic și personal pentru că am fost credulă în oameni. Problemele mele de sănătate s-au acutizat. Săptămâna trecută eram internată pentru investigații, iar recent m-am externat pentru a fi aici. Din cauza stresului din ultimii cinci ani de zile, și copiii mei s-au născut cu probleme. De cinci ani de zile am trăit momente de umilință profundă și uneori am simțit, efectiv, că mor cu dreptatea în mână. Viața mea și a copiilor mei este, la acest moment, în mâinile dumneavoastră”, a spus Ridzi în fața instanței.