Prima pagină » Știri politice » Cum vor partidele să modifice legea alegerilor locale. PSD și PNL, acord pentru ca votul prin corespondență să fie discutat într-o lege separată

Cum vor partidele să modifice legea alegerilor locale. PSD și PNL, acord pentru ca votul prin corespondență să fie discutat într-o lege separată

Cum vor partidele să modifice legea alegerilor locale. PSD și PNL, acord pentru ca votul prin corespondență să fie discutat într-o lege separată
Cum vor partidele să modifice legea alegerilor locale

În prima ședință în care au luat un act normativ în discuție, deputații și senatorii din comisia care va elabora noul Cod Electoral au discutat doar principiile de bază. Astfel, fiecare partid și-a expus punctul de vedere privind modalitatea prin care ar urma să fie aleși viitorii primari și șefi de Consilii Județene.

Concret, reprezentantul PNL, deputatul Mihai Voicu, a spus că liberalii pledează pentru alegerea autorităților publice locale în două tururi de scrutin, în timp ce Marian Neacșu, din partea PSD, a cerut exact contrariul: alegerea primarilor și președinților de CJ într-un singur tur de scrutin.

La unison însă, atât PSD, cât și PNL, au susținut că votul prin corespondență ar trebui adoptat sub forma unei legi separate și aplicabil pentru toate tipurile de alegeri. Cu toate acestea, Voicu și Neacșu au admis faptul că pentru alegerile locale și cele parlamentare, votul prin corespondență ar fi mai complicat de implementat.

La rândul lui, reprezentantul UDMR, Marton Arpad, a spus că primarii, consilierii locali și cei județeni ar trebui aleși într-un singur tur. Pe de altă parte, udemeriștii nu cred că există suficient timp pentru elaborarea unui Cod Electoral per ansamblu, ci ar trebui modificate separat legile electorale.

Propunerile SAR

După ce, la ședința de săptămâna trecută, liderii organizațiilor non-guvernamentale și-au prezentat propunerile pentru modificarea legilor electorale, dar și a finanțării partidelor politice, la ședința de marți, 3 februarie, a venit rândul celor de la Societatea Academică din România (SAR).

În linii mari, reprezentanții SAR susțin că trebuie facilitată înscrierea și promovarea candidaților independenți și a partidelor noi, tocmai în scopul înnoirii clasei politice, eliminarea pragului electoral în cazul îndependenților și scăderea respectivului prag până la 3% în cazul votului proporțional.

Simona Popescu, coordonatorul Alianței pentru o Românie Curată, a spus că susține un vot uninominal în două tururi, cu prag de 3% și listă deschisă, pentru că astfel s-ar asigura reprezentativitatea.

De altfel, ea a militat și pentru un sistem de listă în care alegătorii își pot ierarhiza singuri candidații. Prin intermediul avocatului Dumitru Dobrev, o serie de amendamente au fost prezentate. Printre altele, ei au propus scăderea numprului de semnături pentru susținerea unui candidat de la 2% la 0,5 sau 0,25%, eliminarea pragului de 5% pentru candidații independenți, alegerea primarilor și a șefilor de CJ în două tururi, dar și înființarea partidelor cu 100 de membri fondatori.

Comisia de cod electoral va avea o nouă ședință miercuri, de la ora 12:00, în care sunt invitați reprezentanții Asociației Pro-Democrația.