Cum în Constituție nu este prevăzută vreo restricție, iar Liviu Dragnea nu a fost condamnat la vreo pedeapsă complementară privind interzicerea unor drepturi, pesediștii iau în calcul găsirea unei soluții la Curtea Constituțională, unde ar putea avea o majoritate la limită, considerând că este excesiv să interzici să fie premier, în condițiile în care legea îi permite să fie parlamentar. Varianta luată în discuție ar sesizarea CCR fie în privința unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Președinție, situație la care s-a apelat și atunci când USL voia să-l impună pe Klaus Iohannis premier, fie cu ajutorul Avocatului Poporului.
De altfel, faptul că legea îl limitează nu este un impediment, în condițiile în care restricția nu e prevăzută de Constituție, a fost mesajul sugerat de Liviu Dragnea, în discursul susținut imediat după închiderea urnelor duminică seară, când exit-poll-urile dădeau PSD câștigătorul categoric al alegerilor, la un pas de a face singur majoritatea.
”Respect în primul rând și voi ține cont de votul românilor de astăzi, Constituția României și programul de guvernare”, a spus Dragnea. Întrebat de legea care îi interzice să fie premier, șeful PSD a răspuns: „Dacă analizați cu atenție ce am spus mai devreme, o să găsiți răspunsul. Eu nu am de gând să-mi bat joc de votul de astăzi. Nici nu am de gând să fac aceste voturi cadou cuiva, unor persoane sau instituții, nici nu am de gând să le tratez cu indiferență. Este un vot care ne încarcă pe toți, incusiv pe mine – care am condus și campania, și partidul – cu o uriașă responsabilitate. Eu nu mă joc cu votul de astăzi”.
Firea:Justiția nu a interzis, prin sentință, dreptul de a alege și de a fi ales al domnului Dragnea
După ce Dragnea a dat tonul, liderii partidului s-au aliniat în spatele său cerând nominalizarea acestuia ca premier și, unii dintre ei, invocând chiar posibilitatea unei suspendării a lui Iohannis în cazul unui refuz.
„Dacă domnul Dragnea ar fi avut o singură restricție nu avea dreptul să candideze la Parlament, nici să aleagă, nici să fie ales. Apoi, avem un președinte care are o sentință definitivă și irevocabilă de fals și uz de fals și de obținerea unor case în mod ilegal și care se duce la întâlnirile internaționale, la imagine”, a declarat președintele PSD Bistrița, Radu Moldovan.
„Din punctul meu de vedere, românii au dat azi un vot clar pentru Liviu Dragnea – premier, PSD partidul învingător! Cu această formulă trebuie să mergem la Palatul Cotroceni! Justiția nu a interzis, prin sentință, dreptul de a alege și de a fi ales al domnului Dragnea. Președintele țării trebuie să se obisnuiască cu ideea că cea mai legitimă persoană pentru a conduce guvernul și pentru a aplica Programul de guvernare apreciat de români este președintele PSD”, a scris pe Facebook și Gabriela Firea, de la București.
„Din punctul meu de vedere, și am discutat și cu colegii mei, cel mai bun candidat este Liviu Dragnea și credem că poate să conducă și țara foarte bine așa cum a condus și partidul. (…)Electoratul și-a spus dorința. Președintele trebuie să respecte dorința poporului și la procentele pe care le avem și la distribuirea de care vom beneficia, credem că suntem îndreptățiți să solicităm foarte clar premierul”, a spus si liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, comentând că în cazul unui refuz este posibil scenariul suspendării.
Majoritate cu ALDE și UDMR
ALDE așteaptă ca PSD să respecte înțelegerea dinainte de alegeri privind o coaliție la guvernare și să înceapă negocierile pentru noua formulă guvernamentală. Potrivit unor surse politice, liberal-democrații lui Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin vizează să obțină în urma discuțiilor trei-patru posturi de ministru și unul de vicepremier.„Nu vom accepta să fim doar într-o majoritate parlamentară fără a fi în guvern. Ori suntem în guvern, ori mergem în opoziție”, au declarat pentru Mediafax, surse din partid.
Nu aceeași situație este la UDMR. Uniunea lui Kelemen Hunor care a declarat, imediat după aflarea primelor rezultate, că va acționa astfel încât interesele comunității maghiare să fie îndeplinite, se pregătește de o susținere din Parlament a unui guvern PSD, în schimbul menținerii în funcție a o serie de secretari de stat de la Ministerul Educației și Cultelor, rămași indiferent de schimbarea guvernului, precum și a păstrării în posturi a oamenilor din deconcentrate.
Potrivit ultimelor date ale BEC, la Camera Deputaților PSD a obținut 46,03% din voturi, PNL 19,94%, USR 8,54%, UDMR 6,32%, ALDE 5,66% și PMP 5,08%, în timp ce la Senat PSD are 46,22% voturi, PNL 20,33%, USR 8,97%, UDMR 6,31%, ALDE 6,09% și PMP 5,36%.