„Dacă nu luăm măsuri va fi o situație dramatică. Nu trebuie măsuri de noi taxe. Astăzi am stat cu ministrul Finanțelor și Nicolae Ciucă și am stabilit că reformele încep după adoptarea OUG. Va trebui dată până la sfârșitul lunii. Am avut discuția politică. Reformele vor fi date în oglindă.
99% din reforma administrativă și fiscală se vor da concomitent. Cât scădem din cheltuieli, atât venim și cu venituri. Vom crea cadrul legal pentru o reformă administrativă în România. Se vor aplica atât de anul acesta, cât și de anul viitor. Din 2010 trebuie să învățăm cel mai mult. Se vorbește de o gaură la buget. Este cu 11%, nu 14%, cât s-a estimat.
Să nu credeți că bugetul consolidat al României îl gândește doar ministrul. Marea problemă este fondul, tot timpul am mermelit-o. Veniturile din construcția PIB reprezintă 42 la sută.România nu poate fi un off-shore. Nu poți face măsuri fiscale europene. Nu înseamnă că eu voi fi de acord să venim cu noi taxe. Nu a estimat nimeni greșit, a fost o proiecție”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a acordat luni primul său interviu după preluarea mandatului de prim-ministru, în cadrul căruia a vorbit despre mai multe subiecte de interes național.
Într-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu, pentru Aleph News, el a făcut referire, printre altele, la implementarea PNRR, deficitul bugetar și situația la nivel politic din România.
„PNRR nu are o coerenţă în aplicarea reformelor. Nu au avut un plan strategic şi o coerenţă pentru aplicarea acestui PNRR. Zeci de mii de piste de biciclete în comune unde nu ai apă şi canal, ai venit cu granturi pe zone pe care nu le puteai finaliza până în 2026. Aş vrea să îl întreb pe fostul premier cât l-a dus capul să piardă atâţia bani. Banii sunt pierduţi deja”, a declarat premierul.
Totodată, el a discutat și referitor la deficitul bugetar și la măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia pentru a evita adâncirea acestuia.
„România va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut, de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia măsuri: va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari de împrumuturi pentru acoperirea deficitului, la instabilitate politică. În acest moment, România are asumat 4,4%. România suportă un deficit de 6,2% în acest moment. Ar fi o greşeală pe care eu nu mi-o asum, mai ales în zona bugetară şi să lăsăm instabilitate economică”, mai spune Ciolacu.
Sursa foto: MEDIAFAX