Cum vrea Tăriceanu să evalueze democrația și statul de drept: „Pe lângă MCV, suntem capabili să o facem și noi”

Publicat: 15 06. 2015, 19:19

După ce a făcut o serie de reproșuri Direcției Naționale Anticorupției, Consiliului Superior al Magistraturii, dar și la adresa președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Călin Popescu Tăriceanu își dorește o comisie specială care să evalueze democrația și să verifice respectarea statului de drept din România. Ironic este faptul că această comisie ar urma să fie formată tocmai din senatori, care să analizeze „performanțele democratice” și eventualele derapaje.

„O comisie care ar trebui să urmărească evoluția democrației, performanțele democratice ale României și ale statului de drept. Cred că în actuala conjunctură politică și, ținând seama și de unele evoluțiile unele democratice, altele nedemocratice, din ultimii ani, pe lângă MCV agreat în Comisia Europeană, avem nevoie de evaluare pe care suntem capabili să o facem și noi, Senatul, cu privire la modul de funcționare al principalelor instituții din România și al modului în care se respectă raporturile dintre puterile statului, echilibrul și controlul lor reciproc, independența puterilor în stat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după ședința Biroului Permanent.

Astfel, liderii grupurilor parlamentare au timp de gândire o săptămână pentru a se pronunța asupra regulamentului de funcționare al acestei comisii. În opinia președintelui Senatului, comisia specială ar urma să depună un raport după nouă luni, în care să se facă o serie de recomandări instituțiilor vizate care să „corecteze neajunsurile democratice” din România.

„Este evident că Senatul nu are suficiente resurse proprii pentru a face aceste evaluări și ar trebui să apelăm la instituții și structuri specializate, care pot furniza informații, date pentru a face o analiză obiectivă, urmând ca această comisie să fie mai degrabă un integrator, neexcluzând și abordarea politică în sensul general, nepartinic. Aș vrea ca această comisie să nu fie partizană, care să facă o abordare dintr-o perspectivă a propriilor partide, să se detașeze, să se pună deasupra intereselor de partid. La final, comisia să vină cu o serie de propuneri capabile să corecteze neajunsurile democratice cu care ne confruntăm în momentul de față. Vor fi recomandări pentru Parlament sau pentru alte instituții”, a adăugat Tăriceanu.

Mai mult, el a insistat să precizeze că nu va dori să facă parte din comisia specială, chiar dacă ideea înființării acesteia îi aparține.

Cum ar arăta activitatea comisiei

În memorandumul intern prezentat membrilor Biroului Permanent al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu le vorbește colegilor săi de „metode de măsurare a calității democrației” și de „indicatori proprii de analiză”.

„Pe baza acestei experiențe de măsurare acumulată în literatura de specialitate, Comisia își va constitui proprii(sic!) indicatori și propriul model de analiză. Cu titlu de exemplu, printre indicatori ar putea fi: participarea și reprezentarea politică, densitatea și intensitatea rețelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul față de minoritățile de orice natură, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viața privată și securitatea colectivă, capacitatea de reglare a erorilor și abuzurilor instituționale, responsabilitatea politică, transparența deciziilor guvernamentale, calitatea deliberării instituționale și a dezbaterii publice, independența și imparțialitatea sistemului judiciar, rigoarea și raționalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra Executivului, controlul civil asupra instituțiilor de forță, consistentț drepturilor și libertăților individuale, precum și a garanțiilor constituționale, formele și eficacitatea controlului cetățenesc asupra tuturor instituțiilor și puterilor statului”, se arată în memorandumul intern.

De altfel, comisia ar urma să se documenteze, să culeagă date din surse publice, să se consulte cu societatea civilă și cu mediul academic, dar să și organizeze dezbateri publice.

„În calitatea sa de cameră superioară, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasă și moderată  instanță de reflecție asupra unei tematici ce este considerată de toate părțile implicate în dezbaterea publică ca fiind de maximă acutalitate și importanță”, se mai arată în memorandumul intern.

VEZI AICI MEMORANDUMUL INTERN