Într-un dialog despre temele actuale care frământă societatea, cunoscutul politolog Vladislav Kulminski a atins și subiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, scrie evz.ro.
El vorbește, printre altele, despre obstacolele și provocările care stau în calea primirii Moldovei în familia europeană.
Invitat în podcastul „Esențial”, difuzat pe canalul de YouTube „Hai România”, Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice și fost vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova, a abordat subiectul aderării la UE.
Vladislav Kulminski și-a prezentat punctul de vedere, făcând următoarele precizări: „Instituțiile, sistemul instituțional… sistemul de guvernare va fi cel mai complicat. Și aceasta este tema numărul unu. Acolo, toate temele de negocieri au fost împărțite în patru capitole. Primul este, așa numitul fundament sau chestie de bază. Și aici este vorba despre justiție, despre sistemul de guvernare. Este vorba despre eficacitatea instituțiilor, care acum în Republica Moldova, lasă mult de dorit. Fără doar și poate”.
Chestionat cu privire la aspectele care ar trebui schimbate la sistemul de guvernare, Kulminski a arătat că foarte multe lucruri au nevoie de îmbunătățire.
„Un minister trebuie să gestioneze un domeniu și un minister trebuie să implementeze anumite sarcini. Pentru a face acest lucru ai nevoie de o structură care va gestiona aceste sarcini și le va implementa. Tu ai nevoie de o anumită cantitate de bani și de anumite reguli care vor guverna întregul sistem. Deci este vorba despre crearea unui minister eficient, funcțional. Și chestia aceasta nu funcționează în Republica Moldova”, a spus politologul.