Cursa pentru primăria Capitalei s-a încins. Trei dintre cei mai notabili candidați au ieșit în stradă să-și întâlnească susținătorii.
Cristian Popescu Piedone a mărșăluit pe Calea Victoriei, Cătălin Cîrstoiu a vizitat Spitalul Universitar, iar Nicușor Dan a celebrat Ziua Internațională a Rromilor, inaugurând o nouă piață.
Cursa pentru București: Piedone a mărșăluit pe Calea Victoriei
Cristian Popescu Piedone, candidatul Partidului Umanist Social Liberal și primarul Sectorului 5, a mărșăluit alături de simpatizanții săi pe Calea Victoriei, unde a vorbit despre primarul „Târnăcop”. El a vorbit despre primarii din trecut care au clădit „Micul Paris”.
„Mi-i imaginez pe giganții care l-au iubit și l-au respectat atât de mult încât l-au transformat dintr-un banal târg balcanic… într-un cochet oraș cu iz parizian, apreciat de Europa acelor vremuri”.
Piedone spune că părinții „Micului Paris” au rămas în „cronici, în povești și în poze” și că puțini bucureșteni îi mai onorează astăzi. El mai spune că nu sunt menționați nici la cursurile de istorie din școala românească. Primarul Sectorului 5 i-a menționat pe Pake Protopopescu, Dem I. Dobrescu și Barbu Ștefănescu Delavrancea ca primarii care au clădit Bucureștiul modern.
„Consider că dacă liceenii orașului ar cunoaște măcar câte ceva despre primarii giganți ai Capitalei, ca viitori adulți ar cântări cu totul altfel capacitatea sau incapacitatea managerială a primarului ales!”.
Emanoil Protopopescu-Pake, primar între anii 1888 și 1891, a construit noi linii de tramvaie trase de cai, 28 de școli, un azil de noapte, bulevardul care îi poartă numele, a înființat telefonia publică și serviciul de transport cu trăsura a bolnavilor la spital și al morților la morgă și a introdus iluminatul electric pe bulevardul principal. Poetul și scriitorul Barbu Ștefănescu Delavrancea, care a fost primar între 1899 și 1901, a modernizat infrastructura orașului, dotând-o cu noi tramvaie electrice, a pavat străzile, a înființat abatoarele, a modernizat iluminatul stradal și rețeaua de alimentare cu apă. Dem I. Dobrescu, primar între anii 1929 și 1934, a modernizat șosele, a construit ștranduri, ceainării și adăposturi pentru săraci și a salubrizat Bucureștiul. De asemenea, a înfrumusețat Cișmigiul.
Nicușor Dan a sărbătorit Ziua Internațională a Rromilor
Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, candidat independent susținut de Alianța Dreapta Unită, a participat la celebrarea Zilei Internaționale a Rromilor. Totodată, edilul a inaugurat Piața Nicolae Gheorghe la intersecția străzilor Sfinții Apostoli și dr. Paul Orleanu, din sectorul 4.
„Denumirea acestui spațiu public cu numele unei personalități precum cel al sociologului Nicolae Gheorghe reprezintă un gest de recunoaștere pentru o personalitate care a fost un nume de referință în domeniul său, dar și pentru comunitatea romă, pentru contribuția acesteia la civilizația românească”, a scris primarul pe
Facebook.
Primarul spune că „România are nevoie de modele” și că trebuie să le fie recunoscute „meritele celor care își dedică viața binelui semenilor lor”.
Cursa pentru Primăria Capitalei: Cîrstoiu își face jurnal de campanie
Candidatul coaliției PSD-PNL și-a făcut jurnal de campanie pe
Facebook, declarând: „Fiecare candidat trebuie să se aștepte că va fi supus unei presiuni publice manifestate prin diverse instrumente. Uneori, aceleași. Am învățat, astăzi, această lecție. Desi provocările sunt mai mari, ca doctor nu-mi permit să greșesc”.
Cătălin Cîrstoiu a vorbit și despre adversarii săi. El a spus că „mandatul lui Nicușor Dan înseamnă un coșmar pentru pacienți și medici, cu spitale fără apă caldă și căldură”. El a mai spus că „
adversarii nevăzuți sunt mai eficienți când se hrănesc din modul în care reacționez în spațiul public (…) Sunt convins că, alături de echipa PSD-PNL vom debloca toate proiectele de modernizare a spitalelor Capitalei. Fiindcă asta înseamnă să facem bine un oraș bolnav”.
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a vizitat Institutul Clinic Fundeni. Fiind medic de profesie, a transmis în discursul său că „spitalele Capitalei trebuie să primească toate resursele necesare pentru a-și respecta standardele unor servicii medicale de nivel european”.