Prima pagină » Știri politice » Curtea Constituțională a trimis Parlamentului decizia pe referendum, ce nu va fi făcută publică înaintea citirii în plen

Curtea Constituțională a trimis Parlamentului decizia pe referendum, ce nu va fi făcută publică înaintea citirii în plen

Curtea Constituțională a trimis Parlamentului decizia pe referendum, ce nu va fi făcută publică înaintea citirii în plen
Curtea Constituțională a anunțat, miercuri, că a transmis președinților Senatului și Camerei Deputaților hotărârea privind referendumul din 29 iulie și precizează că "hotărârea nu poate fi făcută publică până la prezentarea în Parlament".

Curtea Constituțională a anunțat, miercuri, că a transmis președinților Senatului și Camerei Deputaților hotărârea privind referendumul din 29 iulie și precizează că „hotărârea nu poate fi făcută publică până la prezentarea în Parlament”.

„Cu adresele nr. 5461 și 5462 din 22 august 2012, Curtea a transmis președinților celor două camere ale Parlamentului copia hotărârii nr 6 din 21 august 2012, pentru luarea măsurilor necesare în vederea prezentării acestei hotărâri Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

De asemenea, judecătorii susțin că nu pot face public conținutul hotărârii Curții.

„Curtea a precizat că hotărârea nu poate fi făcută publică până la prezentarea în Parlament. După citirea în plenul reunit al camerelor Parlamentului, hotărârea se va publica în Monitorul Oficial și în presă, dată la care se vor aplica măsurile hotărâte de Curte”, mai precizează comunicatul citat.

Curtea Constituțională a constatat, în hotărârea adoptată marți, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiția de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil și menționează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu își reia atribuțiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curții Constituționale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea și desfășurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea președintelui Traian Băsescu a fost respectată.

De asemenea, CC confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central și constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”.

Totodată, CC constată că la referendum nu au participat cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil.

În comunicatul dat publicității de Curtea Constituțională se precizeză că la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu în exercitarea funcției de președinte, iar Traian Băsescu își reia atribuțiile de șef al statului.