Decizia CC a fost luată cu majoritatea de voturi.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins contestația formulată de domnul Gheorghe Funar privind legalitatea candidaturii domnului Victor Viorel Ponta la alegerile pentru Președintele României din anul 2014. Hotărârea este definitivă și se comunică Biroului Electoral Central”, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de CC.
Înaintea ședinței în care s-a discutat sesizarea lui Funar, președintele CC, Augustin Zegrean, a declarat că, „în principiu”, blocarea unei candidaturi este posibilă. „Nu știu dacă la ora aceasta se mai poate, dar în principiu lucrul acesta este posibil pentru că de aceea vin la noi, nu?”, a spus Augustin Zegrean.
Președintele CC a explicat că judecătorii constituționali au competența de a asigura buna desfășurare a alegerilor prezidențiale.
Gheorghe Funar a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că în urma sesizării CC, pe care a depus-o joi, candidatura lui Victor Ponta la prezidențiale riscă să fie blocată.
„În campania electorală pentru alegerile prezidențiale au apărut informații furnizate de președintele Băsescu referitoare la candidatul Victor Ponta, care a fost ofițer acoperit al SIE, în perioada 1997-2001, când deținea funcția de procuror. Eu am trecut de la vorbe la fapte pentru elucidarea acestui caz și am sesizat Curtea Constituțională care trebuie să decidă, pe bază de probe, dacă Victor Ponta a încălcat Constituția. Am cerut CC să verifice legalitatea candidaturii lui Ponta care, în opinia mea, încalcă dispozițiile constituționale ale articolului 40, alin. 3. Este o bombă cu efect întârziat, iar Ponta riscă să fie blocat de CC”, a spus Funar.
Potrivit acestuia, Curtea Constituțională este obligată să vegheze la respectarea prevederilor legale pentru alegerea președintelui României.
„Am propus să fie acceptat și citat ca martor președintele Traian Băsescu, care deține și probe testimoniale. În funcție de decizia CC, premierul Victor Ponta va ști dacă mai candidează sau se retrage din competiție și rămâne, degeaba, numai pe buletinul de vot și pe milioanele de afișe, bannere, cearceafuri electorale, cu care a împânzit toată țara”, a menționat Funar.
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituțională” și „o incompatibilitate”, potrivit Constituției vechi.
Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost și ofițer acoperit și procuror nu este o ilegalitate, președintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituțională”.
Marți dimineață, la Iași, unde a participat la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacție la declarațiile lui Traian Băsescu, spunând că sunt „numai minciuni” și că președintele este „extrem de tulburat și frământat” și că „România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.
Premierul a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată și și-a servit țara și va face acest lucru în continuare.