Curtea Constituțională explică USL de ce „boicotul” lui Traian Băsescu asupra referendumului ESTE LEGAL
Cei nouă judecători ai Curții Constituționale și-au motivat vineri decizia de a respinge toate contestațiile privind organizarea referendumului din 29 iulie, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Printre altele, ei au explicat și de ce îndemnul PDL și al lui Traian Băsescu către alegători, de a nu merge la vot, este legal și constituțional.
„Boicotul” asupra referendumului, așa cum l-a calificat USL, nu reprezintă o încălcare a legii sau „un abuz de drept”. Judecătorii arată în motivarea lor că „legea nu prevede obligația cetățenilor de a participa la referendum, ci dreptul acestora. De altfel, Constituția consacră dreptul de vot, și nu obligația de a vota. (…) Așadar, ține de voința fiecărui cetățean de a decide în mod liber dacă își exercită acest drept. Acesta nu poate fi obligat să îl exercite sau dimpotrivă să nu îl exercite”.
Judecătorii mai arată de asemenea că statul acasă, în mod deliberat, este tot un mod de a-ți exprima opinia politică.
„Exprimarea unei opțiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci și chiar prin neparticiparea la acesta mai ales în situațiile în care legislația relevantă impune un anumit cvorum de participare. În acest fel, se poate crea o majoritate de blocaj raportat la numărul cetățenilor unui stat; în acest mod, cei ce aleg să nu își exercite dreptul la vot consideră că printr-o conduită pasivă își pot impune voința politică. Astfel, alegând să nu își exercite un drept constituțional, cetățenii își văd realizate propriile lor convingeri prin neacceptarea, în mod indirect, a celor contrare. De aceea, neparticiparea la referendum, mai exact neexercitarea dreptului la vot, este tot o formă de exprimare a voinței politice a cetățenilor și de participare la viața politică”.
Singura condiție pentru ca neparticiparea la vot să fie legală este aceea de a nu fi impusă de cineva cu forța, același lucru fiind valabil și pentru mersul la vot. Traian Băsescu și PDL au avut dreptul, ca orice partid politic, să lanseze acest îndemn.
„Partidele politice pot îndemna sau din contră să nu îndemne cetățenii să voteze, ambele aspecte ale dreptului la vot contribuind la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor. Ceea ce însă partidele politice nu pot întreprinde este obligarea cetățenilor la a vota sau, din contră, la a nu vota, întrucât numai în acest caz dreptul la vot este golit de conținut”, arată judecătorii.
„Neparticiparea la vot, având în vedere cele mai sus expuse, nu este susceptibilă de a atrage în accepțiunea Constituției astfel de sancțiuni, neputând fi calificată în nici un fel ca fiind contravenție sau infracțiune”, concluzionează CCR.