DNA îl acuză pe Marian Vanghelie că ar fi încheiat la data de 14 mai 2008, în calitate de primar al Sectorului 5, două contracte de salubrizare stradală, în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi, încălcând legea achizițiilor publice.
„Prevalându-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăți comerciale”, arată DNA într-un comunicat de presă.
Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat, susține parchetul.
Legea achizițiilor publice prevede ca în situații de urgență, în vedere atribuirii de contracte, procedura de negociere fără publicarea unui anunț impunea realizarea unei note justificative, prin care alegerea să fie motivată. Astfel, au fost întocmite trei note justificative, „documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare”, toate aprobate de Marian Vanghelie.
„Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa în acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală în Sectorul 5”, susțin procurorii anticorupție.
Ulterior, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale, Marian Vanghelie „a aprobat referatul de necesitate și dispoziția prin care s-a constituit comisia de evaluare și negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispozițiilor legale, au întocmit documentația ce a stat la baza încheierii celor două contracte”, mai arată DNA.
Ca urmare, Primăria Sectorului 5 ar fi fost prejudiciată cu 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie și un folos necuvenit pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate, susțin procurorii.
Marian Vanghelie candidează pentru un nou mandat de primar al Sectorului 5, din partea Partidului Dreptății Sociale (PDS). După audieri, întrebat dacă se retrage din cursă, edilul suspendat a declarat : „Cred că o să câștig cu 70%, cum să nu rămân în cursă?”,
Marian Vanghelie, a ajuns la DNA joi dimineața, fiind citat într-un dosar nou, în calitate de suspect. La intrarea în sediul DNA, edilul suspendat declara că „suspect e prenume național. Dacă nu ești suspect, însemnă că ești prost”.
Primarul suspendat al Sectorului 5 este judecat sub control judiciar, într-o altă cauză, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.