Prima pagină » Știri politice » „DACĂ NU VOTEZI, AI FI DE ACORD SĂ ȚI SE IA DREPTUL LA VOT?”. Răspunsul a 20 de români la un test de civism

„DACĂ NU VOTEZI, AI FI DE ACORD SĂ ȚI SE IA DREPTUL LA VOT?”. Răspunsul a 20 de români la un test de civism

Votul obligatoriu, în dezbatere publică.

Cum au răspuns românii intervievați de Gândul la întrevarea „Dacă nu votezi, ai fi de acord să ți se ia dreptul la vot?”, aflați în filmul de mai jos:

Cu prezența la vot în România în continuă scădere, mai mulți parlamentari PSD cred că vor combate absenteismul prin introducerea votului obligatoriu. Potrivit unei inițiativei legislative, depuse în Parlament la sfârșitul lunii iunie, cei care nu se prezintă la urne vor fi sancționați cu o amendă de 1.000 de lei. În plus, se introduce și o nouă opțiune: votul în alb, special pentru cei care „nu au pe cine să voteze”.

Deputatul Bălan, inițiator: „Oamenii trebuie să vină benevol la vot, dar să știe că legea îl obligă”

„La români merge așa: cu oleacă de forțare, cu oleacă de doză de dictatură, te oblig să faci asta”, a declarat deputatul Ion Bălan, unul dintre inițiatori, contactat de gândul, convins că nu politicienii trebuie să-i caute pe alegători.

 „Nu are rost ca să umble partidele sau aleșii pe stradă ca să ia cu forța oamenii, asta nu e democrație, e o prostie. Oamenii trebuie să vină benevol la vot, dar să știe că legea îl obligă”, a prezentat pesedistul filosofia legii pe care o promovează în parlament.

Până la urmă, spune el, clasa politică „nu-i nici mai bună, nici mai rea” decât restul societății. „Democrația se exercită prin votul cetățeanului, dar acesta trebuie să fie dat și nu este tocmai corect ca cei care nu se prezintă la vot să-i acuze pe cei care s-au prezentat că opțiunile lor au fost greșite. Clasa politică nu-i nici mai bună, nici mai rea decât majoritatea cetățenilor. La urma urmei, de acolo și provin politicienii”, a fost concluzia lui Bălan.

„Orice e mai bine decât acum”

„Votul obligatoriu ar produce așezări pe voturi în țară și ar putea să creeze alte forțe politice mai puternice”, spune și deputatul Ioan Munteanu, un alt inițiator al proiectului.

Nu se teme de reacții negative din partea cetățenilor și nici de o eventuală decizie de neconstituționalitate. Deputatul Munteanu este mulțumit însă de un lucru: că măcar se încearcă îmbunătățirea legii.

„Acum le dăm posibilitatea să voteze în alb, până acum avea două variante: să voteze ceva de pe listă sau să nu voteze. Dreptunghiul alb e o încercare până la urmă. Eu am spus că cel puțin 22% din populație nu-și găsește opțiunea pentru vot, atunci îi dăm și lui ceva, chiar și acel dreptunghi alb”, a mai spus Munteanu pentru gândul.

Unul dintre inițiatori aproape că se dezice de propria lege, nemaifiind foarte convins că votul obligatoriu este cea mai bună variantă pentru România.

„Noi am lansat doar o idee. Este un gând de a face ceva mai bun decât în momentul ăsta. Scăderea prezenței la vot din ultimii ani este unul dintre motivele pentru care ne-am gândit să facem inițiativa”, a precizat Gavril Mîrza, contactat de gândul.

Gorghiu, PNL: „Am, nu am nevoie de lapte, PSD mă obligă să mă duc la magazin să spun că nu am nevoie”

Inițiativa legislativă nu este susținută și de PNL. Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Alina Gorghiu, explică faptul că un cetățean nu poate fi obligat să-și exercite un drept constituțional, cu atât mai mult să fie sancționat dacă nu a făcut-o.

„Știți cum este, am, nu am nevoie de lapte, PSD mă obligă să mă duc la magazin să spun că nu am nevoie. Nu te duci de dragul de a te duce la un centru de vot. Libertatea de a alege cred că ne-a rămas. Este o aberație de proiect. Dreptul de vot este, așa cum spune Constituția, este un drept care presupune că fiecare, după propria conștiință, ți-l exerciți liber. O faci sau n-o faci. Nu poți să mă obligi să-mi exercit un drept pe care nu vreau să mi-l exercit”, a declarat Gorghiu, contactată de gândul.

În plus, liberala mizează pe adaptarea politicianului la întregul electorat, nu sancționarea lui.

„Doar pentru că o clasă politică dintr-o anumită țară nu este capabilă să genereze o ofertă electorală coerentă și de bun simț duce la concluzia strânbă că trebuie să obligăm cetățenii să vină la vot. Pentru faptul că eu nu sunt în stare să-i cuceresc politic pe oameni să vină la vot, nu-mi dă nimeni dreptul să-i oblig să vină și să-i mai și amendez dacă nu o fac”, a adăugat Gorghiu.

În opinia ei, prezența la vot poate fi crescută în timp prin diferite pârghii constituționale pentru apropierea politicianului și a instituției politice de cetățean, prin introducerea și promovarea platformelor online și cursuri de cultură civică în gimnaziu și în liceu.

Săftoiu: „Cuvântul obligatoriu stârnește repulsie”

O veche susținătoare a votului obligatoriu este și purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu. În 2009, ea a lansat această idee în spațiul public, spunând, la vremea respectivă, că a motivat-o campania electorală simțită pe propria piele. „Politicianul mobilizează cel mai ușor comunitatea săracă. La noi, votul e ușor de cumpărat, iar politicienii se declară, cel mai adesea, împotriva introducerii votului obligatoriu. Pentru ei este extrem de comod ceea ce se-ntâmplă. Fiecare își mobilizează propriul electorat, iar eu, pentru a scoate nehotărâtul din casă, trebuie să-i prezint un proiect pe care să-l dezbatem, și nu pungi cu făină și cu zahăr”, spunea ea, în 2009.

Nici acum nu ar spune nu unei astfel de idei, însă cu siguranță nu ar lansa o dezbatere pe acest subiect într-un an electoral. În opinia ei, românii sunt sceptici la cuvântul „obligatoriu”, nu neapărat la ideea în sine de vot obligatoriu. Însă, folosindu-se de statistici internaționale, Săftoiu susține că rezultatele introducerii votului obligatoriu sunt vizibile.

„Când spui vot obligatoriu, se pare că oamenii sunt mult mai tentați să se intereseze asupra procesului politic. Sunt mulți care spun că nu se duc la vot că nu au pe cine să voteze, dar când îi întrebi cine candidează spun că nu știu, nu mă interesează, toți sunt o apă și un pământ. Nu că politicienii nu ar fi și nu și-ar merita etichetele, ci nu sunt nici ei cei mai informați”, a punctat purtătorul de cuvânt al PDL, contactată de gândul.

Cât privește varianta unui registru electoral în care cetățenii să se înscrie voluntar dacă doresc să voteze, Adriana Săftoiu spune că aceasta ar fi soluția pentru un control asupra votului și ar reduce frauda electorală.

„În anul în care știi că e an electoral, cetățenii care doresc să voteze trebuie să se înscrie până la o anumită dată. Și atunci ai dinainte într-un fel prezența la vot, nu te mai trezești cu surprize că au votat mai mulți sau oameni morți. Este o practică care ajută foarte mult la un control al votului și la eliminarea fraudei electorale”, a adăugat ea.

Votul obligatoriu în Europa

În România, votul este, conform Constituției, „universal, egal, direct, secret și liber exprimat”. Ideea votului obligatoriu nu este însă o noutate în Europa, mai multe țări fiind adeptele unui astfel de sistem.

Belgia este una dintre promotoarele votului obligatoriu, iar absența de la urne nemotivată este pedepsită fie cu o simplă amendă, fie cu ștergerea din registrul electoral, adică pierderea dreptului la vot.

Inițiatorii proiectului de lege subliniază, în expunerea de motive, și faptul că în Uniunea Europeană există patru state în care votul este obligatoriu și sanctionat – Cipru, Grecia, Luxemburg și Belgia. Pe lângă acestea, există și alte două țări unde votul este obligatoriu, însă cei care absenetează nu sunt sancționați: Italia și Portugalia.
 

Citește și