Dacian Cioloș, previziune privind aderarea țării noastre la Schengen. De ce susține fostul premier că România și-a ratat, în 2017, șansa aderării. „Evident că mi se pare o nedreptate!”

Dacian Cioloș, previziune privind aderarea țării noastre la Schengen. De ce susține fostul premier că România și-a ratat, în 2017, șansa aderării. „Evident că mi se pare o nedreptate!
Măsură propusă de guvernul Cioloș / Sursă Foto: Facebook
Publicat: 12/11/2022, 14:06
Actualizat: 12/11/2022, 14:07

Europarlamentarul Dacian Cioloş este optimist în ceea ce privește aderarea României la Schengen. Acesta a declarat într-un interviu că „există o şansă foarte bună” ca România să fie acceptată în spaţiul Schengen la începutul lui decembrie a acestui an. Deși oficialii români susțin că țara noastră îndeplinește încă din 2011 criteriile tehnice necesare aderării, de 11 ani România stă în așteptare la poarta Schengen. 

Fostul premier susţine că ar fi existat o şansă privind accederea în Schengen în anul 2017, însă evenimentele legate de schimbări legislative privind legile justiţiei, precum Ordonanţa 13, au dus la ratarea acesteia.

Dacian Cioloş a mai completat în contextul Schengen că a solicitat o întâlnire cu parlamentarii olandezi, pentru a discuta „franc, clar, cu cărţile pe masă, cu argumente” pe subiectul aderării României la Schengen.

„Eu cred că există o şansă foarte bună la începutul lui decembrie ca România să intre în Schengen”

„O spun încă o dată: dacă nu era episodul PSD-Dragnea-Ordonanţa 13, existau şanse foarte mari, terenul era pregătit încă din 2016, ca România să intre în Shengen în 2017. De atunci am avut eu contactele şi cu premierul Rutte, şi cu preşedintele Franţei de la acea vreme, cu cancelara germană.

Eu cred că există o şansă foarte bună la începutul lui decembrie ca România să intre în Schengen. Nu pot să spun încă cu siguranţă, pentru că ştiu că mai sunt ezitări la Olanda în primul rând şi mai sunt nişte etape prin care trebuie să trecem. Trebuie să vedem, la sfârşitul acestei luni, raportul Comisiei Europene pe MCV. Olanda leagă în continuare acest subiect pentru că totul porneşte de la suspiciuni legate de problema corupţiei.

Corupţia nu există doar în România, există şi în alte state membre, dar acum vorbim despre România şi vorbim despre o solicitare a României şi chiar dacă nu e un criteriu formal pentru aderarea la Schengen, dar decizia e politică în Consiliu şi atunci fiecare stat membru îşi pune pe masă suspiciunile pe care le are,” a afirmat Dacian Cioloş în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.

„Să-mi folosesc toată credibilitatea asta ca să răspund la întrebările celor care încă au întrebări sau suspiciuni”

Dacian Cioloș a amintit în cadrul emisiunii la care a fost invitat că, în perioada în care a deţinut funcţia de prim ministru unul dintre principalele obiective pe care le-a avut a fost pregătirea aderării României la spaţiul Schengen.

Fostul premier cataloghează totuși drept „o nedreptate” faptul că, deşi a îndeplinit de mult timp criteriile pentru a intra în spaţiul Schengen, România nu este încă parte a acestuia.

„Evident că mi se pare o nedreptate! Dar acum, dincolo de declaraţiile politice pe care le facem – şi am văzut colegi de-ai mei europarlamentari care se înfoaie, se înfioară în faţa microfonului sau când văd o cameră de luat vederi în faţa lor – dincolo de asta, eu vreau să fac mai mult decât atât.

Să-mi folosesc contactele pe care le am, credibilitatea pe care o am, de fost comisar european, de fost prim ministru, de fost lider al unui grup politic care face parte din majoritatea politică din Parlamentul European, să-mi folosesc toată credibilitatea asta ca să răspund la întrebările celor care încă au întrebări sau suspiciuni”, a adăugat eurodeputatul.

El susţine că i-a spus premierului olandez Mark Rutte că, „dacă se vrea pro-european, trebuie să respecte regulile europene pe care împreună le-am decis, inclusiv cele de aderare la Schengen”.

Lucian Bode: „România nu mai poate să rămână în afara familiei Schengen”

Ministrul Afacerilor interne, Lucian Bode, a spus că scenariul neintrării României în Schengen ar fi de neacceptat.

”Nu cred că România mai poate să rămână în afara familiei Schengen, de la 1 ianuarie 2023. Eu, duminică şi luni voi fi la Praga, pentru a discuta cu ministrul de Interne ceh, care deţine preşedinţia rotativă, tocmai coordonatele pentru ca la următoarea reuniune JAI (Consiliul UE din 8 decembrie – n.red.), aderarea României la spaţiul Schengen să fie pe agendă”,  a spus ministrul Lucian Bode, într-o intervenţie la Antena 3.

Întrebat cine pleacă acasă dacă România ratează intrarea în Schengen, Lucian Bode a spus: ”Nu vreau să mă gândesc la acest scenariu, nu pentru politicieni, ci pentru România ar fi unul de neacceptat. Imaginaţi-vă care sunt costurile pe care România le-a plătit în cei 11 ani de când stă în afara spaţiului Schengen”.

Ministrul a mai spus că România și-a achitat toate obligaţiile, fără a avea drepturile care i se cuvin, iar ”pierderile au fost incomensurabile”

Klaus Iohannis: „Avem o şansă, însă nu avem o garanţie”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România are o şansă de a adera la spaţiul Schengen, dar nu o garanţie, subliniind că rezultatul misiunii de evaluare care a fost în România este unul foarte bun, dar că mai sunt chestiuni ce trebuie în continuare clarificate.

Aderarea la Schengen este mult dorită de noi, şi după cum cred că este un fapt cunoscut de 11 ani, noi îndeplinim, practic, cerinţele tehnice. Aderarea nu s-a realizat fiindcă până la urmă există şi un vot politic în JAI care nu a avut loc până în momentul de faţă. Acum, există o fereastră de oportunitate, adică avem o şansă, însă nu avem o garanţie. Ca să maximizăm şansele noastre, am întreprins foarte multe demersuri”, a spus şeful statului înainte participarea la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat votul din Parlamentul European pentru rezoluţia privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen, subliniind că este un vot politic.

„Votul a fost covârşitor pentru accesul României, Bulgariei şi Croaţiei, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic foarte important pentru noi”, a precizat Iohannis.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online