Prima pagină » Știri politice » Dacian Cioloș: „USR nu va vota niciodată un Guvern capturat de pesedism”. Care sunt argumentele

Dacian Cioloș: „USR nu va vota niciodată un Guvern capturat de pesedism”. Care sunt argumentele

Dacian Cioloș, președintele Uniunii Salvați România, a declarat, marți, că formațiunea pe care o conduce nu va vota niciodată un Cabinet „capturat de pesedism”. Afirmațiile vin în contextul în care forurile de conducere ale Partidului Național Liberal și Partidului Social Democrat au decis începerea negocierilor oficiale pentru formarea unui nou Guvern.

Liderul USR a explicat motivele pentru care reprezentanții formațiiunii nu vor vota un Guvern format și „capturat” de PSD, după ce, marți, au început negocierile cu liberalii.

Pentru a trece în Parlament, Executivul are nevoie de 234 de voturi, iar USR în ambele Camere 80 de mandate, în timp ce social-democrații au aproape dublu, și cele mai multe din Legislativ, respectiv 157.

„Nu ne vom lăsa amăgiți sub nicio formă”

„USR rămâne, începând de astăzi, singura forță politică proeuropeană care își dorește cu adevărat modernizarea României și care luptă împotriva clientelismului și a proastei guvernări care sărăcește populația. Și de aceea, vreau să fie foarte clar, USR nu va vota niciodată un Guvern capturat de pesedism, pentru că asta îi va costa scump pe români. Am văzut în ultimele decenii ce a însemnat asta pentru România și guvernarea din România și nu ne vom lăsa amăgiți sub nicio formă de ceea ce înseamnă și a însemnat pesedismul”, a declarat, marți, Dacian Cioloș.

Potrivit lui Dacian Cioloș, s-a ajuns în această situație în primul rând din cauza „slăbiciunii liderilor peneliști” și cu îngăduița președintelui Klaus Iohannis.

Șeful statului precizase joi seara – după ce cei doi premieri desemnați, Dacian Cioloș și Nicolae Ciucă, nu au reușit să formeze un Guvern, primul prin lipsa voturilor necesare, al doilea prin renunțare – că așteaptă să se concretizeze o majoritate înainte de a organiza consultări.

În urma retragerilor recente, inclusiv a fostului lider Ludovic Orban, PNL mai are în Camera Deputaților 79 de membri în grupul parlamentar, conform datelor oficiale publicate pe site-urile celor două Camere. Și de la Senat a părăsit grupul un liberal, Ion Iordache, rămânând 39 de membri, deci un total de 118 membri.

„PNL a tot vorbit de reforme și modernizarea țării, dar nu a arătat că chiar vrea să le pune în practică și să facă aceste reforme alături de USR. Pentru că despre asta au fost discuțiile în ultimele luni în primul rând. Am ajuns aici nu pentru că USR nu a fost suficient de flexibil, ci pentru că USR nu a acceptat să preia de la vechile partide modelul acesta al miniciunii și al ipocriziei față de promisiunile făcute”, a spus Dacian Cioloș, care a apreciat că PSD nu va face presiuni pentru depolitizarea administrației și transparența în cheltuirea banului public.

Ultimele calcule

Guvernul Cîțu a fost demis în 5 octombrie prin moțiunea de cenzură depusă de PSD, după cea depusă de USR și AUR nu a ajuns la votul din plenul reunit.

Conform estimărilor actuale, negocierile PNL – PSD ar urma să dureze două săptămâni, astfel ca un Guvern cu puteri depline să poată fi învestit în jurul datei de 1 decembrie. Florin Cîțu a spus că în toate formulele ar intra și partenerii de la UDMR.

Total formațiuni/neafiliați în Camera Deputaților și Senat

  • PSD – 110+47=157
  • PNL – 79+39 = 118
  • USR – 55+25 = 80
  • AUR – 30+13 = 43
  • UDMR – 20+9-=29
  • Minorități – 18
  • Neafiliați – 18+3 = 21

Astfel:

  • PNL + USR + UDMR = 227 de voturi (la care s-ar fi adăugat voturile dezafiliaților din PNL care ar fi votat pentru refacerea Coaliției, potrivit declarațiilor lui Ludovic Orban)
  • PNL + PSD + UDMR = 304 voturi

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și