Vicepreședintele USR, Dan Barna, a declaratcă formațiunea politică va propune „categoric” un cabinet propriu în cazul în care, la întâlnirea de miercuri a preşedinţilor partidelor care au fost în coaliţie, nu se deschid negocierile „pe bune”.
Dan Barna a fost întrebat marți seara, la TVR, când estimează că vor fi finalizate negocierile pentru formarea unui nou Guvern, după ce președintele USR, Dacian Cioloș, a fost desemnat drept candidat pentru funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis, luni, după consultările cu partidele și formațiunile parlamentare, după demiterea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură.
„Depinde foarte mult de ce se va întâmpla în dialogul preşedinţilor de mâine după-amiază. Pentru că dacă se deschid negocierile, pe bune ca să spun, pe-adevărat, probabil la începutul săptămânii viitoare, luni, marţi, s-ar putea să avem o concluzie”, a spus vicepreședintele USR.
„Dacă mâine se spune doar «nu discutăm, am venit doar să vă spunem că nu vrem să avem niciun fel de dialog», lucrurile s-ar putea să se rezolve chiar mai repede”, a declarat Dan Barna, citat de Hotnews.
Întrebat dacă USR va trece la elaborarea unui cabinet propriu, Dan Barna a răspuns: „Categoric, care s-ar putea să fie pe vineri sau, cel mai târziu, luni”.
Premierul desemnat, Dacian Cioloş, se va întâlni miercuri cu liderii PNL, UDMR şi minorităţilor pentru o primă discuţie în vederea formării unei majorităţi pentru un nou Guvern.
Dacian Cioloș, a declarat, marți, la B1Tv, că în cazul în care nu va ajunge la o înțelegere cu PNL și UDMR pentru a forma o majoritate cu care să formeze noua structură guvernamentală, atunci există două variante pe care le poate lua în calcul – depunerea mandatului sau formarea unui Guvern minoritar.
Desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru, conform art. 103 din Constituție, se face în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, se prevede în legea fundamentală.