Vicepremierul Dan Barna a spus joi, la Digi 24, că actualul sistem de pensii nu mai poate funcționa mai mult de 8-10 ani, de aceea este fundamental să existe o nouă lege a pensiilor, care să fie aplicată în următorii doi-trei ani. În noua lege va exista o formulă predictibilă de creștere a pensiilor, iar fiecare persoană va ști cum va evolua pensia lui în următorii 10-15 ani, a precizat co-președintele USR PLUS.
”Este timpul să ne privim părinții în ochi și copiii în ochi și în viitor și să acceptăm faptul că actulul sistem de pensii nu va putea să rămână sustenabil și funcțional mai mult de 8-10 ani de acum înainte, din diferite motive de demografie”, a afirmat Dan Barna, co-președintele USR PLUS.
Barna a precizat că o problemă pentru bugetul de pensii o reprezintă și sumele alocate pensiilor speciale și a criticat respingerea eliminării pensiilor speciale pentru primari, în Comisia pentru drepturile omului.
„Avem problema pensiilor speciale și am văzut astăzi (joi – n.r.) în Parlament că, din păcate, în Comisia pentru drepturile omului, doar USR PLUS și încă doi parlamentari de la paride mai mici au susținut această inițiativa de eliminare a pensiilor speciale pentru primari, restul s-au abținut, adică și PNL și PSD au fost solidari în vot de abținere, iar inițiativa a fost respinsă”, a spus Dan Barna.
Liderul USR PLU a adăugat că, dacă în Coaliție, toată lumea susține eliminarea pensiilor speciale, la votul din Parlament, USR PLUS rămâne singur.
Întrebat este cel mai complicat subiect de rezolvat în problema pensiilor, Dan Barna a spus că cel mai dificil este să se găsească o formulă predictibilă pentru creșterea pensiilor, într-o nouă lege.
„În PNRR ne-am asumat că vom face legea pensiilor găsind o formulă predictibilă de creștere a pensiilor, adică orice cetățean să știe foarte clar, atunci când iese la pensie, cum va evolua pensia în următorii 5- 10 ani. Este un demers dificil, dar este un demers pe care ni l-am asumat pentru că nu avem altă soluție. Banii aceia europeni – aproape 30 de miliarde de euro – care vor veni în România doar în măsură în care realizăm această reforma”, a mai spus Dan Barna.
Noul sistem de pensii trebuie implementat în următorii doi-trei ani, a subliniat Barna, explicând din nou de ce trebuie eliminate pensiile speciale, care pun presiune pe bugetul de pensii.
„Anul trecut au fost 16 miliarde de lei mutați din bugetul statului în bugetul de pensii, anul acesta va fi probabil cu un miliard în plus, vor fi 17 miliarde de lei. Sunt sume uriașe care în momentul de față sunt bani mutați de la dezvoltare la bugetul de pensii”, a susținut Barna.