Dan Diaconescu a rămas fără grup parlamentar la Senat, asta după ce liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochițoiu, împreună cu alți doi colegi, Marcel Dumitru Bujor și Ion Simeon Purec, au trecut la UNPR.
Vochițoiu a precizat că a luat această decizie pentru că „oricum grupul era în pericol să fie desființat”.
„Aveam două alternative – să rămân pe hol și să fac naveta din Valea Jiului la București și să îmi iau indemnizația sau să mă afiliez unui alt grup politic cu care să duc înainte proiectele pe care le-am început și, din toate proiectele politice pe care le-am văzut, acest proiect politic unde m-am înscris mi s-a părut un proiect mai tânăr și mai viguros, cu oameni serioși, care au obiceiul foarte rar în politică să se țină de o promisiune”, a declarat senatorul, pentru Mediafax.
Demisia celor trei (Vochițoiu, Bujor și Purec) echivalează practic cu desființarea grupului PPDD de la Senat, în cadrul partidului rămânând doar patru membri. Potrivit Regulamentului Senatului, pentru ca un grup parlamentar să funcționeze, este nevoie de minim șapte senatori.
Simona Man: „S-au cumpărat niște cartele de vot”
Deși anunțul lui Vochițoiu a venit înainte ca UNPR să comunice oficial cele trei înscrieri în partid, președinta PPDD, Simona Man, susține că nu știa, oficial, de această mutare. „Dacă dumnealui are aceste informații, eu nu le am până în acest moment. Nu mi se pare normal, am încercat să vorbesc cu el, nu mi-a răspuns la telefon”, a declarat ea, contactată de gândul.
Chiar și așa, Simona Man susține că PPDD merge mai departe și fără „trădători”, mizând pe faptul că la următoarele alegeri aceștia nu vor mai avea girul electoratului.
Întrebată dacă se simte vinovată pentru numărul foarte mare de pepedediști care au trecut în tabăra puterii, președinta partidului nu ia în calcul așa ceva. „Nu-mi reproșez absolut nimic nici mie, niciunui membru din conducerea partidului. Nu e o problemă în interior, ci o problemă de opoziție și putere. PPDD rămâne consecvent, nu facem alianță cu nimeni, nu îngenunchiem în fața nimănui. Ceea ce se întâmplă în teritoriu e cu totul altceva, grupurile parlamentare nu reflectă adevărata activitate din teritoriu. Cei care se dezic de aceste lucruri să-și vadă de drumul lor”, a declarat președinta PPDD.
Verdictul ei: „s-au cumpărat niște cartele de vot”. „Acesta este un șantaj, cei care sunt la putere profită de inocența, de situația în care se află acum și fiecare își face jocurile. Cei slabi au cedat. Pe mine nu mă dezarmează, ci mă motivează și mă încăpățânează și sunt convinsă că voi câștiga și alegerile europarlamentare. Dan Diaconescu este bolnav de optimism”, a mai spus Man.
Miron: „Nu e o tragedie, găsesc unde să-mi las geanta”
Deși nu vor mai avea grup parlamentar începând cu 3 februarie, senatorii PPDD care rămân fideli partidului nu își plâng de milă. Mai mult, Vasilica Miron se și amuză de situația creată, spunând că face „haz de necaz”. „Asta e, nu e o tragedie, nu mai am birou, dar găsesc eu ceva, un loc unde să-mi las geanta. Voi avea mai mult timp liber pentru inițiative, dacă sunt de bun gust și de bun simț, nu văd de ce ar fi un impediment că sunt singură”, a spus ea, râzând, pentru gândul.
Și, ca să înțeleagă toată lumea de ce a rămas în partid, Miron a explicat că nu a dus lipsă de oferte, ci doar că nu s-a regăsit în niciun partid. „Nu am rămas ultima pentru că nu am fost ofertată, este exclus, am fost ofertată asiduu de majoritatea grupurilor parlamentare, dar am considerat că nu am ce căuta, nu mă regăsesc în ele”, a mai spus ea.
Profesor de meserie, senatorul Corneliu Popescu vorbește în pilde, chiar dacă acum e prea târziu pentru grupul PPDD. „Este o regulă, în clasa întâi nu-ți schimbi profesorul, în clasa a treia, a patra, mai înțelegeam. E o greșeală să facă acest lucru, electoratul nu-i va ierta. Oameni care s-au lăsat sunt slabi. Când ai 70% și vrei să ai 86% înseamnă că vrei să stăpânești, nu să guvernezi. Sunt senator PPDD, așa rămân”, a precizat Popescu pentru gândul.
Rămas în ultimul vagon al PPDD, senatorul Ioan Iovescu spune că nu e dezamăgit că rămâne fără grup parlamentar. „M-am călit. Am fost dezamăgit când am rămas mai puțin de 15. Dar asta este, unii sunt mai tineri, simțeam că o să plece mulți, nu i-am simțit cu suflet de pepededist”, a spus Iovescu, contactat de gândul, precizând că nici el nu se va afilia altui grup parlamentar.
Sfatul unui dezertor
Senatorul Dumitru Bujor, de acum uneperist, îi sfătuiește pe cei rămași să analizeze bine situația și să-și aleagă un drum. „Dacă nu am putut noi să luptăm cât eram grup, ce să mai lupte acum când sunt 3-4? să analizeze și ei situația, ce pot face fără susținere?”, s-a întrebat, retoric, senatorul Bujor.
Aflat acum pe lista dezertorilor, Haralambie Vochițoiu declara, la mijlocul lunii decembrie, că grupul PPDD nu se va desființa, fiind variante de rezerve. „Apelăm la import de senatori. UNPR doar încearcă să forțeze o destabilizare. Calm, să vedem ce se întâmplă până luni, poate mai aducem doi înapoi”, a spus Vochițoiu, pentru gândul, la momentul respectiv.
PPDD este partidul care a suferit cele mai multe plecări, intrând în Parlament cu 68 de parlamentari și rămânând cu doar 28 (4 senatori și 24 de deputați), plus un afiliat (Valer Marian). La Senat, cei care încă nu și-au anunțat o demisie sunt următorii: Vasilica Miron, Ioan Iovescu, Corneliu Popescu și Teiu Păunescu.