Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, spune că – în contextul geopolitic actual – România va trebui să ”aleagă tabăra”. SUA şi China luptă pentru a decide o nouă ordine mondială, iar ascensiunea incontestabilă a Chinei a avut ca rezultat ”formarea de noi alianțe și organizații”.
În ultimii ani, realațiile dintre SUA și China au devenit extrem de tensionate, analiștii vorbind despre un ”adevărat război de uzură”, nu numai economic. Donald Trump a acuzat China, public, că a declanșat pandemia de coronavirus, iar secretarul de stat american s-a deplasat în Europa pentru a ”bloca compania Huawei”.
Potrivit mediafax.ro, Dan Dungaciu spune că SUA și China vizează supremația mondială, iar România trebuie să își gestioneze cu foarte mare atenție pașii următori.
Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, este de părere că Uniunea Europeană şi Rusia ”sunt actori de categorie mjlocie în această luptă a titanilor”. Totodată, chiar dacă poate părea absolut surprinzător în ”jocul pe termen lung”, Dan Dungaciu consideră că Rusia va merge, probabil, pe varianta americană.
Bineînțeles, ținând cont de toate circumstanțele, România va trebui să facă o alegere dificilă, între parteneriatul strategic cu Washington şi ”sentimentul anti-american” care domină la nivel de UE.
„În noua ordine mondială trebuie create noi structuri şi noi tabere. Ceea ce afirmă preşedintele Americii este că fiecare va trebui să aleagă într-un fel sau altul. E interesant de văzut care va fi alegerea Uniunii Europene. Va fi o alegere a Uniunii Europene sau va fi o alegere a diverşilor membri din Uniunea Europeană?”, întreabă Dan Dungaciu.
„Uniunea Europeană, dacă nu alege tabăra, riscă să fie peste câţiva ani un lac din care îşi vor pescui partenerii strategici China şi America. Întrebarea delicată pentru România este că nu mai poate evita întrebarea fatală care a fost evitată de fiecare dată, pe cine iubeşti mai mult, pe mama sau pe tata, adică America sau Uniunea Europeană. România această alegere trebuie să o facă”, mai spune Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale.