Prima pagină » Știri politice » Dan Voiculescu a demisionat din Senat ca să scape de completul de judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat pe Năstase

Dan Voiculescu a demisionat din Senat ca să scape de completul de judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat pe Năstase

Dan Voiculescu a demisionat din Senat ca să scape de completul de judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat pe Năstase

Dan Voiculescu a demisionat din Senat. Gestul lui Voiculescu are consecințe și în ceea ce privește dosarul în care este judecat. Acesta se va întoarce la Tribunalul București după ce, în urma alegerilor și obținerii statutului de parlamentare fusese trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul fiind repartizat completului care l-a consamnat pe Adrian Năstase.

Și anul trecut, liderul PC a demisionat din Senat, dosarul fiind atuci transmis la Tribunal de către ICCJ.

Decizia sa astăzi vine la doar o zi după ce, într-un interviu, a evitat să răspundă tranșant la întrebarea dacă va demisiona din nou din Parlament. Mai mult, Voiculescu a insistat că anul trecut a renunțat la mandatul de parlamentar nu din cauza problemelor cu justiția, ci pentru că propunerea sa privind dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală primise aviz negativ de la Comisia de buget-finanțe.

Întrebat cum comentează faptul că dosarul său a ajuns la cel mai dur complet de judecată, Voiculescu a spus că nu poate să nu constate că aceeași magistrați l-au condamnat pe Adrian Năstase admițând că „nu sunt probe”.

„Justiția trebuie să-și facă datoria, așa cum consideră fiecare judecător, așa cum scrie la Lege, propriei conștiinței, să aplice legea. Eu nu am nimic de comentat asupra modului în care judecătorii își fac datoria, dar nu pot să nu constat că un complet de judecată, în cazul unui proces public, de notorietate maximă – Adrian Năstase – a scris și a semnat că pornește de la premisa că nu sunt probe. Așa ceva nu e posibil într-o democrație în întreaga lumea”, a spus Voiculescu la Realitatea Tv.

La insistențele moderaturului care l-a întrebat dacă va demisiona pentru a doua oară din Parlament fapt ce va avea drept consecință trimiterea dosarului la Tribunal, Voiculescu a răspuns: „Încă odată, Tribunalul nu e Justiție? De ce Justiție se face numai la ÎCCJ? Adică Tribunalul nu e Justiție, nu are judecători? De ce se pune problema să fug de Justiție? De care Justiție?”.

Ce se întâmplă cu dosarul de corupție

După ce demisia lui Voiculescu va fi consemnată în Monitorul Oficial dosarul său de corupție va fi din nou transferat de la Curtea Supemă la Tribunalul București. Le termenul de pe 31 ianuarie judecătorii Curții Supreme vor constat că Voiculescu nu mai este senator și că instanța nu mai este competentă să judece cauza. Astfel dosarul va trimis din nou la Curtea Supremă.

După ce  a devenit senator pe 20 decembrie 2012 Tribunalul București a decis să trimită dosarul la Curtea Supremă iar pe 11 ianuarie dosarul a ajuns la instanță. Inițial dosarul avea termen pe 25 aprilie dar procurorii au cerut preschimbarea termenului. Curtea Supremă a fixat un termen pentru 31 ianuarie.

Pe 25 iunie 2012, Dan Voiculescu și-a dat demisia din Parlament, motivând că nu i s-a aprobat un amendament care prevedea dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală. Unul din efectele demisiei lui Dan Voiculescu din Senat a fost mutarea dosarului de corupție în care este judecat de la Inalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București.

În cele șase luni în care a stagnat la Tribunalul București, dosarul a avut cinci termene de judecată. În cele mai multe din cele cinci termene s-au dispus amânări și au fost analizate diverse cereri ale apărării. Înainte să fie transferat la Tribunalul București, magistrații Curții Supreme erau aproape de finalizarea cauzei și de pronunțarea unei senținte.

Dosarul lui Diaconescu se judecă de 4 ani și încă nu există o sentință, fie și în prima instanță. Potrivit unei analize din 2011 a Curții Supreme, acest caz are termen de prescripție în anul 2018. Mai precis, dacă până în 2018 Voiculescu nu primește o sentință, atunci procesul încetează de drept.

Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencipicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Autor

Citește și