Dăncilă a propus un interimar pentru comisar european. Ce portofolii vizează România în noua componență a CE
Premierul Viorica Dăncilă a transmis o scrisoare către președintele actual al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în care îl propune pe Ioan Mircea Pașcu, fost europarlamentar, pe funcția de comisar european interimar desemnat de România, potrivit unor surse politice din PSD.
De asemenea, scrisoarea conține și portofoliile vizate de România în negocierile pentru noua componență a Executivului european, din care va face parte un comisar român. Portofoliile sunt Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate, conform surselor citate.
Sursele au declarat că deși funcția de comisar european pe Transporturi este dorită de Guvern, sunt șanse mici să fie desemnat un român. În ceea ce privește portfoliul politicii de vecinătate a UE, actualele discuții nu favorizează un stat membru nou sau de graniță, precum România, să obțină această funcție, au explicat sursele.
În cele din urmă, cel mai probabil este ca portofoliul pe Energie să fie repartizat României, dar este posibil ca cel care va ocupa funcția de comisar european pe Energie să lucreze sub coordonarea unui vicepreședinte al Comisiei Europene pe acest domeniu.
Nume vehiculate în PSD pentru ocuparea unui portofoliu de comisar european sunt Rovana Plumb, Dan Nica și Mircea Geoană, deși cel din urmă, propus pentru Politica de vecinătate, nu ar avea susținerea necesară, au declarat sursele social-democrate pentru MEDIAFAX.
Rovana Plumb ar avea cele mai mari șanse de a deveni comisar european, însă niciun nume nu va fi decis fără consultarea cu Președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor.
În timp ce prim-ministrul Viorica Dăncilă negociază cu Jean Claude Juncker, șeful statului discută în Consiliul European cu Donald Tusk.
După ce noul președinte al Comisiei Europene va fi votat săptămâna viitoare, acesta va trebui să stabilească până la sfârșitul lunii iulie noua componență a Executivului de la Bruxelles.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre portofoliul de comisar european, susținând că persoana desemnată trebuie aleasă cu atenție pentru că în trecut au fost comisari români care nu prea au ajutat țara.
Rovana Plumb și Dan Nica au fost aleși europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formațiunea politică europeană a Socialiștilor și Democraților, a doua ca reprezentare în Parlamentul European.
Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării și unul dintre liderii Uniunii Creștin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă marți de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde ar putea apărea probleme, în contextul nemulțumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice – Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) și Frans Timmermans (Partidul Socialiștilor Europeni, PSE, centru-stânga).
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a insistat pentru desemnarea prin negocieri politice a președintelui Comisiei Europene, contestând sistemul primului candidat de pe listele electorale. Țări central și est-europene, în principal Ungaria și Polonia, au avut obiecții privind numirea lui Frans Timmermans în funcția de președinte al Executivului UE.