„Toate rapoartele, fie că vorbim de GRECO, fie că vorbim de raportul Comisiei de la Veneția trebuiesc analizate cu foarte multă atenție, iar răspunsurile trebuie date de asociațiile de magistrați, din partea magistraților. Anumite aspecte din raportul GRECO nu țin efectiv de Ministerul Justiției, nu țin de Guvernul româniei și multe dintre ele chiar au provocat o dezbatere între asociațiile de magistrați. Cred că trebuie să se creeze un consens la nivelul asociaților magistraților și să dăm pe urmă un răspuns. Același lucru l-a făcut Olanda. Dacă vă uitați la raportul GRECO pe Olanda, a fost aceeași abordare, au lăsat magistrații să analizeze, să se ajungă la un consens pe punctele din raportul Greco și pe urmă să vină cu un răspuns punctual”, a declarat Viorica Dăncilă, la sediul Ambasadei Franței.
Premierul a precizat că politicul nu are de ce să intervină în favoarea sau contra desființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
„Au fost și opinii și pro și contra (ale magistraților -n.r.). Am văzut ce a spus UNJR. Eu cred că o decizie trebuie luată de magistrați, nu cred că politicul trebuie să intervină, nu cred că trebuie să intervenim în actul de jsutiție. Înainte să intervenim trebuie să învățăm din greșeli și trebuie creat un consens”, a completat Viorica Dăncilă.
Grupul Statelor contra Corupției (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupției exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureștiului de a desființa Secția specială de investigare a magistraților.
Președintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta „aomalia”care este Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), precum și alte neregularități din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.