Prima pagină » Știri politice » Dăncilă, după consultările cu Iohannis de la Cotroceni: I-am propus președintelui formarea unui grup pentru revizuirea Constituției / PSD vrea includerea a 7 „aspecte vitale” în acordul politic, printre care condamnarea protocoalelor

Dăncilă, după consultările cu Iohannis de la Cotroceni: I-am propus președintelui formarea unui grup pentru revizuirea Constituției / PSD vrea includerea a 7 „aspecte vitale” în acordul politic, printre care condamnarea protocoalelor

Dăncilă, după consultările cu Iohannis de la Cotroceni: I-am propus președintelui formarea unui grup pentru revizuirea Constituției / PSD vrea includerea a 7 „aspecte vitale
Delegația PSD, condusă de Viorica Dăncilă, este ultima care a intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, pe tema transpunerii în Constituție a rezultatelor referendumului pe justiție.

UPDATE 4 PSD vrea includerea a 7 „aspecte vitale” în acordul politic, printre care condamnarea protocoalelor

PSD a anunțat că va analiza în cadrul Comitetului Executiv Național propunerea președintelui Iohannis cu privire la acordul politic și va formula un răspuns oficial, dar susține ca documentul să conțină șapte „aspecte vitale”, printre care condamnarea protocoalelor secrete.

„PSD a luat la cunoștință, în urma conferinței de presă a Președintelui Klaus Iohannis de astăzi, și nu în timpul consultărilor, de intenția acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic național pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Național propunerea președintelui Iohannis și va formula un răspuns oficial. PSD susține consensul politic pe temele majore de interes național, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real și nu un joc electoral. PSD a susținut și va susține întotdeauna orice înțelegere politică benefică interesului României”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, PSD propune ca acordul politic inițiat de președintele Klaus Iohannis să mai conțină șapte „aspecte vitale”.

„Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conțină câteva aspecte vitale pentru interesul României:
1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii.
2. Acțiunea tuturor forțelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat și în România.
3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții. Justiția trebuie să fie independentă și transparentă.
4. Asigurarea și garantarea independenței judecătorilor față de influențele politice, cât și față de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.
5. Garantarea și respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și condamnarea publică a oricărei forme de abuz.
6. Armonizarea legislației românești la valorile și principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privința salarizării pe teritoriul Uniunii.
În ce privește includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, considerăm că politicienii nu au dreptul și nu pot decide peste voința românilor. Cetățenii s-au pronunțat deja asupra celor două întrebări.
Voința românilor nu poate fi negociată între politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislație, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic”, se maia rată în comunicat.

UPDATE 3 Dăncilă anunță că i-a propus lui Iohannis formarea unui grup pentru revizuirea Constituției

Președintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, miercuri, că i-a propus președintelui Klaus Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamentului, condus de Marcel Ciolacu, care să aibă discuții cu partidele pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.

„Am participat la consultările cu domnul Iohannis legat de rezultatul referendumului, precum și următorii pași pe care trebuie să îi facem. Am reiterat că rezultatul votului e foarte important. E important să dăm dovadă de acțiune pentru a pune în practică cât mai repede rezultatele referendumului consultativ. I-am propus domnului Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamntului, condus de domnului Marcel Ciolacu, pentru a putea obține un consens între partide. Să putem face primii pași pentru ca revizuirea Constituției să fie pus în practică cât mai repede”, a declarat Viorica Dăncilă, după consultările de la Palatul Cotroceni.

Președintele interimar PSD a precizat că social democrații vor ca referendumul de revizuire să nu se suprapună cu alegerile, pentru că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneția.

„Domnul președinte al Camerei Deputaților va începe chiar de mâine formarea acestui grup. Sperăm ca acest grup să ajungă cât mai repede la concluziile necesare pentru a pune în practică rezultatele referendumului”, a completat Viorica Dăncilă.

UPDATE 2 Dăncilă: Consultările nu înseamnă să încerci să formezi o majoritate ca să dai jos Guvernul

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, referitor la discuțiile de la Cotroceni, că acestea nu sunt pentru formarea unei alte majorități pentru a înlocui Guvernul. Ea i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că nu trebuie să aibă atacuri permanente la PSD, ci să respecte Constituția.

„În cadrul Biroului Permanent de astăzi am vorbit despre mandatul cu care vom merge la consultările cu președintele României, am discutat despre dialogul pe care l-am avut cu reprezentanții Comisiei Europene dar și cu președintele socialiștilor europeni de la Bruxelles, am desemnat purtătorul de cuvânt al partidului și am luat act de demisia trezorierului partidului. Am discutat despre Congres, despre faptul că în CEx pe care îl vom avea vineri, fiecare va veni cu o dată pentru congres, o dată argumentată, astfel încât să luăm cea mai bună decizie, decizie care bineînțeles va fi stabilită prin vot. Așa cum am menționat încă de la preluarea mandatului de președinte interimar al PSD vreau ca toate deciziile să fie discutate în forurile statutare ale partidului, astfel încât fiecare să ne spunem punctul de vedere, iar decizia finală bineînțeles aparține majorității”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul BPN al PSD.

Premierul a adăugat că discuțiile de la Cotroceni ar trebui să aibă scopul de a găsi un consens între partide și nu încercarea de a forma o majoritate care să dărâme Guvernul.

 

„PSD a înțeles foarte bine rezultatul votului. Am spus că nu o să mai vorbim de justiție. Nu am dat și nici nu se vor da ordonanțe de urgență pe coduri, cum a fost făcut în Guvernul Cioloș. Avem foarte mare deschidere a aaduce echilibru și consens în socuietate. Toată lumea trebuie să înțeleagă că trebuie respectată Constituția României. Consultările de la Cotroceni presupun să ajungem la un punct de vedere comun cu toate partidele. Îi transmit președintelui României că e important ca și dânsul să fie un exemplu în respectarea Constituției. Ca să mergi la consultări nu înseamnă să încerci să formezi o majoritate pentru a da la o parte Guvernul României. Asta nu se încadrează în prevederile Constituției. Cred că atacurile permanente la PSD nu trebuie să le aibă Președintele României. El trebuie să se adreseze tuturor românilor, indiferent de opțiunea lor politică. Eu când sunt premier sunt al tuturor românilor”, a completat președintele interimar al PSD.

UPDATE 1 Dăncilă a anunțat că va aborda subiectul remanierii la consultările de la Cotroceni

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după ședința BPN al PSD, că la consultările de la Palatul Cotroceni va aborda în discuția cu Președintele Klaus Iohannis situația ministerelor conduse de miniștri interimari. Șeful statului a anunțat deja că nu îl va numi vicepremier pe Titus Corlățean.

„Despre interimat discutăm la Cotroceni”, a declarat Viorica Dăncilă.

PSD a stabilit în CEx, săptămâna trecută, noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu îl va numi pe Titus Corlățean vicepremier, așa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014″.

Prin urmare, este posibil ca la reuniunea CEx de vineri, social-democrații să discute despre o nouă nominalizare pentru funcția de vicepremier, în contextul anunțului șefului statului.

Referitor la ceilalți trei miniștri propuși de PSD, Klaus Iohannis a declarat, marți la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

Știrea inițială:

Delegația PSD, condusă de Viorica Dăncilă, este ultima care a intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, pe tema transpunerii în Constituție a rezultatelor referendumului pe justiție. Dăncilă a anunțat că va aborda și subiectul remanierii la consultările de la Cotroceni.

Din delegația PSD condusă Viorica Dăncilă fac parte și Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor și Eugen Teodorovici.

Biroul Politic Național al PSD au discutat despre mandatul cu care delegația PSD se va prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni.

Anterior, Viorica Dăncilă a declarat că nu este de acord cu organizarea referendumului pentru revizuirea Constituției în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pentru că s-ar încălca recomandările Comisiei de la Veneția.

Până acum, Iohannis a avut, în cursul zilei, consultări cu PMP, ALDE, Pro România și grupul parlamentar al minorităților naționale.

După discuțiile de la Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă la Guvern pentru a discuta „despre pașii care trebuie făcuți” pentru transpunerea rezultatului referendumului, dar că în acest moment este prematur pentru a lua o decizie în acest sens.

Liderul ALDE a adăugat că la Parlament trebuie constituită o Comisie specială pentru analizarea rezultatelor referendumului de pe 26 mai.

Totodată, șeful statului a avut marți consultări cu delegațiile PNL, USR și UDMR. Toate cele trei formațiuni au anunțat, prin vocea liderilor acestora, că susțin demersul transpunerii referendumului în Constituție.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, luni, la o săptămână după referendumul pe justiție de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.

La referendumul de pe 26 mai, cetățenii au fost chemați să se pronunțe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Citește și