„Cum e cu „atitudinea arogantă”, domnule Iohannis? Ne mai explicați o dată cum e cu „dezbaterea electorală atât de necesară și așteptată de toți românii”?, scrie Dăncilă pe Facebook, distribuind totodată mesajul viitorului președinte, din 4 noiembrie 2014.
„Constat că domnul Victor Ponta își menține aceeași atitudine arogantă cu care ne-a obișnuit și în ceea ce privește organizarea unei dezbateri electorale atât de necesare și așteptate de către toți românii interesați să afle proiectele celor doi candidați rămași în cursa pentru Palatul Cotroceni.
Domnul Ponta nu poate decide singur detaliile și condițiile în care ar urma să se desfășoare o astfel de dezbatere electorală. Temele se stabilesc în mod firesc prin negociere de către echipele de campanie ale ambilor candidați intrați în turul doi și nu se transmit prin fax de către un candidat care a stabilit deja ordinea și conținutul întrebărilor.
Solicit în mod public candidatului Victor Ponta să renunțe de urgență la asemenea tertipuri și să aibă curajul să își asume o confruntare de idei corectă, în care niciunul dintre noi nu pornește cu un avantaj ilegitim. Îi cer premierului să mandateze echipa sa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului meu pentru a stabili cât mai rapid condițiile de desfășurare a unei dezbateri reale, din care electoratul să poată înțelege care este viziunea fiecărui candidat pentru viitorul României”, scria Iohannis în 2014, care refuză acum să participe la dezbateri electorale.
Șeful de campanie al PNL Dan Motreanu a afirmat, marți, că Viorica Dăncilă a refuzat să discute cu președintele în momente importante, precum cel al desemnării comisarului european, astfel că o dezbatere între Iohannis și Dăncilă nu își are rostul, fiind „un tertip ieftin de campanie” al PSD.
„Campania președintelui Klaus Iohannis va continua în același mod ca și pentru primul tur de scrutin. Esența unei campanii este tocmai aceea de a te întâlni în mod direct cu cetățenii, de a interacționa cu cei cărora le ceri votul și încrederea pentru a-i putea reprezenta.
Klaus Iohannis a luptat să scape România de PSD și de guvernul Dăncilă. Au fost multe momente în care Viorica Dancilă a refuzat dialogul instituțional cu președintele, deși acesta era foarte necesar în funcționarea statului. A fost cazul desemnării comisarului european, al deblocării situației guvernamentale și rezolvării unor probleme reale și grave pentru această țară. Au fost nenumărate cazuri în care PSD ar fi trebuit să permită dezbateri politice și le-a refuzat. Abia acum, PSD cere dezbatere, ca și cum nu ar fi cunoscute toate pozițiile politice exprimate de fiecare candidat în parte și în ce mod a servit interesul public”, a scris Motreanu, pe Facebook.
Liberalul susține că PSD încearcă „un tertip ieftin de campanie”, invitându-l pe Klaus Iohannis la dezbateri publice.
„ Este un tertip ieftin de campanie și ne dăm seama cu toții că nimic nou nu s-ar putea decanta dintr-o astfel de discuție. Alta ar fi fost, însă, situația dacă aveam un tur doi fără PSD. Acest partid nu are cultura dialogului și a făcut atât de mult rău României și democrației. Preferăm ca în timpul rămas până în 24 noiembrie președintele Iohannis să poată întâlni în mod direct cât mai mulți cetățeni, pentru că ei sunt cei care votează. România normală este și România în care ai ocazia să te întâlnești față în față cu cel pe care urmează să-l votezi. Din acest motiv vom avea în țară, în aproape toate zilele rămase din campania electorală pentru turul doi, întâlniri cu cetățenii și președintele Klaus Iohannis. Vă așteptăm cu drag!”, a subliniat Motreanu.
Lia Olguța Vasilescu, șeful de campanie al PSD, a transmis, luni, o scrisoare către Dan Motreanu, șeful de campanie al PNL, în care Viorica Dăncilă îl invită la cel puțin două dezbateri pe Klaus Iohannis.
În replică, înainte de a participa la întâlnirea cu liberalii, Klaus Iohannis a declarat, întrebat luni cum răspunde scrisorii și invitației la o dezbatere electorală transmisă de Viorica Dăncilă, că se va concentra pe întâlnirile cu alegătorii în campania pentru turul al doilea al prezidențialelor.
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 23 noiembrie, ora 7.00.