Daniel Băluță și Primăria Sectorului 4 din Municipiul București a anunțat că va investi în dezvoltarea infrastructurii medicale.
Vor fi folosite fonduri europene nerambursabile accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Lucrările pentru construirea noului ansamblu medical destinat diagnosticării, tratamentului și cercetării tuberculozei, au fost demarate pe 10 aprilie 2024, având expertiza și suportul specialiștilor al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a anunțat primarul Daniel Băluță.
România este țara membră cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, de patru ori peste media europeană. Rata mortalității este de 6,5 ori mai mare decât media europeană.
Noul ansamblu medical va fi edificat pe Calea Șerban Vodă nr. 189, construit de la zero, pe terenul unde au fost clădirile „Zerlendi” ale Institutului „Marius Nasta”. Construite în 1894, aflate într-o stare deplorabilă, au fost închise în 2020 și urmează să fie dezafectate în următoarele trei luni.
Primarul spune că nu uită nicio clipă că este medic stomatolog: „Creșterea calității serviciilor medicale, mai ales după pandemia Covid-19, a devenit o prioritate pentru România. De aceea a apărut PNRR-ul, o șansă pentru dezvoltarea României, în general, pentru București în mod deosebit, pentru că aici vin foarte mulți oameni să se trateze”.
Edilul spune că se simte onorat să se alăture demersului inițiat de institutul „Marius Nasta”, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Spitalul va avea 115 paturi.
Daniel Băluță, aflat în campanie electorală pentru realegerea în funcția de primar al Sectorului 4, spune că este în construcție și o maternitate, o stație de ambulanță și de pompieri, precum și Spitalul de Stomatologie.
Primarul Daniel Băluță spune că spitalul Zerlendi va fi finalizat în maxim doi ani.
„Ne aflăm azi într-un moment important. Mai bine spus într-un moment necesar, pentru că momentul important o să-l anunțăm peste 2 ani, eu, sau cine va fi în locul meu! Un moment necesar pentru pacienții care sunt bolnavi de tuberculoză sau alte boli pulmonare. (…) Mulțumesc tuturor celor care sunt alături de acest proiect, ca Zerlendi să devină primul spital construit din fonduri europene și sper ca peste 2 ani să fim chiar în fața unui moment important!”.
Proiectul va costa 72 milioane de euro. Va avea 115 paturi (din care 19 vor fi de terapie intensivă), trei săli de operație, laboratoare de cercetare și analize, ambulatoriu, sală de Imagistică și Radiodiagnostic, compartiment de primire urgențe de specialitate CPU-S.