Prima pagină » Știri politice » Daniel Constantin: Am certitudinea că moțiunea nu va trece. Negocieri cu Grindeanu înainte de citirea textului în plen

Daniel Constantin: Am certitudinea că moțiunea nu va trece. Negocieri cu Grindeanu înainte de citirea textului în plen

Daniel Constantin: Am certitudinea că moțiunea nu va trece. Negocieri cu Grindeanu înainte de citirea textului în plen
Fostul copreședinte ALDE Daniel Constantin a fost, duminică, la Palatul Victoria, unde s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale, în contextul în care parlamentarii PSD-ALDE vor să citească în cursul zilei textul moțiunii de cenzură. Ulterior, Constantin a confirmat că, într-adevăr, s-a întâlnit cu Victor Ponta și cu Sorin Grindeanu, dar că a fost o întâlnire pentru a vedea cum stau lucrurile, nu neapărat pentru a face calcule. Totuși, fostul vicepremier susține că, din informațiile sale, are certitudinea că moțiunea împotriva premierului va pica, pentru că nemulțumiți „sunt mai mulți decât cei 13 necesari pentru a pica documentul".

Daniel Constantin a ajuns la Guvern în jurul orei 12.00, la circa 45 de minute după premierul Sorin Grindeanu. El a plecat din sediul Guvernului după aproximativ 30 de minute.

Ulterior, în cadrul unei emisiuni la Digi24, Constantin a confirmat că s-a văzut cu Ponta și Grindeanu și că au discutat despre ceea ce face PSD în aceste zile, despre faptul că lucrurile nu sunt în regulă, pentru că Dragnea luptă, practic, împotriva unui premier pe care el singur l-a pus în această funcție. 

„Sunt mulți colegi care m-au sunat, lideri de filiale din ALDE, care au spus că nu sunt de acord cu modul în care se petrec lucrurile. (…) Dacă oamenii realizează momentul cheie prin care trece România, moțiunea nu va trece. În momentul acesta sunt mai mulți decât cei 13 necesari pentru a pica documentul. Nu vor vota la moțiune, dezavuează modul în care fac politică domnul Dragnea și domnul Tăriceanu. Din informațiile pe care le am, din telefoanele pe care le-am primit, am certitudinea că moțiunea nu va trece, sunt mai mulți cei care nu vor vota. Aici depinde foarte mult și de ce va face opoziția”, a declarat Daniel Constantin. 

Un rol important în calculele pentru adoptarea sau respingerea moțiunii îl va avea UDMR, partid cu care fostul vicepremier spune că nu a discutat, dar că este important ca aceștia să înțeleagă că au în spate voturile cetățenilor și că momentul este marcat de o emoție generală. Referitor la posibilitatea ca Ponta și Grindeanu să vină alături de el în noul său proiect politic, Constantin a precizat că nu au discutat încă concret despre așa ceva, dar că este, cu siguranță, o oportunitate: „N-am discutat aceste lucruri. Am pornit accest partid cu alți cinci colegi din ALDE și aveam discuții cu alți parlamentari, nu m-am ascuns. Obiectivul nostreu este ca la europarlamentarele din 2019 să avem un scor bun. (…) Nu s-a discutat dacă să fac parte din guvern”. 

Fostul ministru al Mediului din Cabinetul Grindeanu susține scenariul potrivit căruia, dacă moțiunea trece, PSD și ALDE ar putea ajunge în opoziție, pentru că Iohannis ar putea nominaliza fie un premier din alt partid, diferit de PSD, fie o altă persoană care să nu fie propusă neapărat de Liviu Dragnea. „Eu cred că se poate face o majoritate și în jurul altcuiva”, a subliniat Constantin, arătând și că acum „lucrurile funcționează, Sorin Grindeanu are capacitatea, și cu sprijinul important pe care îl dă Victor Ponta, să țină foarte bine guvernul”. 

În ceea ce privește decizia inițială a numirii lui Grindeanu la Palatul Victoria, fostul membru ALDE a repetat că el a aflat de această hotărâre de la televizor, decizia fiind doar a PSD, și că Dragnea i-a spus doar că este „un tânăr de perspectivă, că are încredere în domnia sa și că a fost unanimitate. Pot să vă spun că impresia mea a fost că această formulă Dragnea-Tăriceanu ar fi capabilă de foarte multe, politic, dacă lucrurile nu merg în sensul dorit”. 

Acesta i-a acuzat, atât pe Dragnea, cât și pe Tăriceanu de totalitarism: „Tăriceanu, vorbește ca un liberal, dar în fapte este în mare parte un comunist. Toți colegii din teritoriu spun că de ce mai vin delegați de departe, din Maramureș, dacă vorbește Tăricenau o oră jumate, iar apoi pleacă acasă”, a mai spus Constantin. 

Referitor la programul de guvernare, el a ținut să amintească faptul că încă de la început a spus public că e o provocare și că dificultatea implementării lui crește pe zi ce trece, pentru că încă nu au pornit investițiile. 

„Dacă Grindeanu rămâne la Palatul Victoria probabil va face unele modificări. Eu așa aș face. Aș pune un accent mai mare pe zona de investiții. În campanie electorală eu am ieșit cu un material în care am arătat care sunt investițiile necesare, în infrastructură, în agricultură, foarte important. Altfel riscăm ca acest consum care crește într-un ritm galopant să sufoce sistemul de investiții”, a punctat el. 
 
Să spui că Daniel Constantin sau altcineva este omul serviciilor cred că stârnește amuzant în multe medii
 
Chiar dacă moțiunea pică sau trece, Daniel Constantin e de părere că Sorin Grindeanu are un bun viitor politic și susține că pentru el a fost o surpriză extraordinară schimbarea de atitudine a premierului. „Cred că domnul Dragnea a reușit, prin această mișcare, să creeze un lider pentru România.”
 
Referitor la teoriile potrivit cărora el, Ponta și Grindeanu ar fi oamenii serviciilor secrete, Constantin consideră că acest subiect e unul ridicol și ține să menționeze că nu a intrat niciodată în astfel de polemici, n-a fost omul nimănui. „E un lucru care mi s-a reproșat și mie acum două luni. Ce m-a surprins foarte tare e că atunci când domnul Tăriceanu spunea asta era înconjurat de doi foști oameni ai serviciilor. Sunt foarte multe discuții în acest sens. dar nu am amănunte. N-am intrat niciodată în această direcție. (…) Să spui că Daniel Constantin sau altcineva este omul serviciilor cred că stârnește amuzant în multe medii. Motivul pentru care se face asta este să împiedice acțiunile noastre”. 
 
Dacă Sorin Grindeanu rămâne în funcție este foarte posibilă încercarea unei acțiuni pentru ca Dragnea și Tăriceanu să plece de la șefia celor două camere din Parlament, mai spune Constantin, pentru că această criză este una pe care cei doi trebuie să și-o asume, dar evită să răspundă clar dacă Victor Ponta va fi sau nu susținut pentru una dintre aceste funcții. 
 
„Este foarte posibilă o astfel de acțiune, depinde foarte mult ce se va întâmpla miercuri și dacă se va întâmpla ceea ce cred eu, adică moțiunea nu va trece, toate scenariile sunt deschise. Este un eșec pe care trebuie să și-l asume. Eu cred că este un act firesc, cred va fi o asumare personală din partea celor doi. (…) Eu personal nu mă așteptam ca Dragnea să propună schimbarea lui Grindeanu, credeam că e un joc politic. N-am discutat (n.r. despre propunerea lui Ponta la șefia uneia dintre camere). Cu siguranță vom avea această discuție la momentul respectiv. Cine va fi susținut, vom vedea la momentul respectiv. (…) Nu este o lovitură de stat sub nicio formă, este o emoție pe care au creat-o cei doi, Dragnea și Tăriceanu, e normal ca ea să fie reflectată în activitatea politică”, a încheiat Constantin.
 
La sfârșitul lunii mai, Daniel Constantin a lansat un proiect politic „#altfel” – ProRomânia, un partid de centru, dar și cu accente patriotice, după ce a fost exclus din ALDE în urma conflictului cu celălat copreședinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

În martie, Daniel Constantin a fost revocat din calitatea de ministru al Mediului și vicepremier, după ce partidul din care făcea parte, ALDE, i-a retras susținerea politică.