Prima pagină » Știri politice » Daniel David, despre Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și admiterea la liceu: „N-am cum să schimb arhitectura fără să schimb legea”

Daniel David, despre Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și admiterea la liceu: „N-am cum să schimb arhitectura fără să schimb legea”

Daniel David, despre Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și admiterea la liceu: „N-am cum să schimb arhitectura fără să schimb legea”

Daniel David, ministrul Educației, a declarat într-un interviu că a încercat să găsească o modalitate prin care Evaluarea Națională la clasa a VIII-a să fie folosită pentru admiterea la liceu. Spune că nu a găsit! Ministrul explică că ar fi necesare modificări legislative și o regândire amplă a sistemului de selecție pentru liceu

Oficialul a afirmat în interviul Edupedu din seria LaserEdu că  „evaluarea bazată doar pe matematică și limba română nu reflectă întregul profil al elevului și că ar trebui luate în calcul alternative precum portofoliile educaționale sau evaluările pe parcursul mai multor ani”. El mai spune că poate distorsiona procesul educațional, generând o pregătire excesivă axată pe teste cu tipar cunoscut, în detrimentul competențelor reale.

Estonia, Italia și Letonia sunt singurele state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) unde elevii trec printr-o formă de examinare externă, exact ca la valuările naționale din România, la finalul gimnaziului, înaintea intrării la liceu. Ministrul sugerează că toate formele de examinare națională ar trebui „regândite”:

„Trebuie regândite toate formele noastre de examinare națională, inclusiv în clasa a VIII-a, așa cum am spus că titularizarea nu pare să fie un set de bune practici, nici modul în care noi facem Evaluarea Națională de clasa a VIII-a nu pare să fie ceva foarte răspândit. Și atunci, în aceeași logică, am aceeași părere și despre ce se întâmplă în clasa a V-a doar că, repet, dacă mă întrebați acuma care este selecția, nu știu, fiindcă sunt mai multe modele. În capul meu, de exemplu, eu întotdeauna încerc să am un cadru de referință rațională, care e scopul nostru în final – să ajungem la cele opt competențe cheie care sunt operaționalizate din profilul absolventului”.

El propune și schimbarea programului școlar fiindcă evaluarea unui elev de clasa a VIII-a nu ar trebui să se reducă la matematică, științe și limba română,  ci ar trebui extinsă și la aspecte socio-umane.

„Acele opt competențe cheie nu se reduc totuși la o matematică, științe și limba română. Ai și alte discipline. Ei, când e discutat, de exemplu, pentru anumite testări, ce facem? Renunțăm la ele sau extindem aria disciplinelor, să prindem și aspecte din om și societate, de exemplu, sau alte aspecte care țin de componente pe care acum nu le avem acolo. O să vedeți că reacțiile o să fie foarte împărțite. Asta vă spun: că știu că este o problemă, dar nu știu care este soluția”.

Întrebat ce ar putea face și în privința elevilor de clasa a IV-a care ar trebui să mediteze intensiv pentru a intra la gimnaziu, ministrul a răspuns:

„Deocamdată nu pot schimba nimic, fiindcă așa cum am spus, n-am cum să schimb arhitectura fără să schimb legea. Și n-am cum să fac schimbări de legislație, mai ales pe termen scurt și mediu. Putem discuta pentru anul școlar viitor”.


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: Ministerul Educaţiei va pune în dezbatere noile PLANURI-cadru. Daniel David:”Nu sunt adeptul de a avea noi discipline şi noi materii”

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și