DĂRÂMĂ ZIDUL. Parlamentarii reacționează: „Când o să se dărâme acel zid, o să arătăm și noi a parlament european. Gardul acela este comunist „

Publicat: 28 08. 2013, 19:47
Actualizat: 20 05. 2015, 05:35

DĂRÂMĂ ZIDUL este campania prin care gândul susține demolarea gardului de beton de 3 kilometri care înconjoară Palatul Parlamentului și redarea celor 35 de hectare de spațiu verde cetățenilor orașului și turiștilor. Îi rugăm pe cei care susțin această campanie să promoveze petiția de pe Facebook și să solicite ei înșiși parlamentarilor lor crearea Parcului Parlamentului.

Alătură-te și tu campaniei gândul cu aplicația Facebook DĂRÂMĂ ZIDUL

În materialul trecut, o serie de arhitecți s-au alăturat campaniei gândul de dărâmarea  zidurilor Parlamentului și chiar au venit cu o serie de propuneri pentru reamenajarea spațiului din curtea Parlamentului.

Secolul XXI îi face pe deputați și senatori să-și dorească să scape de stigmatul regimului Ceaușescu, iar gardul care înconjoară Parlamentul le amintește asta. Reprezentantul ucrainienilor în Parlament, Ion Marocico, susține că legislativul ar căpăta un iz european dacă nu ar mai fi îngrădit.

„Ideea e foarte bună, o susțin. E mai bine fără gard. Când o să se dărâme acel zid, o să arătăm și noi a parlament european. Gardul acela este comunist, Parlamentul e o clădire impunătoare care ar arăta foarte bine fără ziduri. Sunt atâția curioși care vor să știe ce se ascunde în spatele zidurilor”, a declarat el, contactat de gândul.

În același sens gândește și deputata PNL Raluca Surdu. „Nu e normal să fim izolați de acel gard, e un model comunist, se adâncește distanța dintre noi și cetățeni. Firesc ar fi să dispară acel gard, să fie spații verzi, copăcei, băncuțe, o esplanadă prietenoasă, evident și cu respectarea unor norme. Ar fi un punct de atracție turistică”, consideră liberala.

Din punct de vedere estetic, nici deputata PSD Carmen Moldovan nu ar spune nu dărâmării zidului Parlamentului, tocmai pentru că ar dispărea acel aspect de cetate.

„Estetic vorbind, fără gard e mai bine. Cetățenilor le-ar plăcea să se plimbe prin grădini. Să nu-i mai îngrădim pe români, să se bucure de spațiul verde care va fi acolo. Să nu mai fie Cetatea Parlamentului, să nu mai spună lumea că acolo stau aleșii și, vai Doamne, ce pățesc ei fără gard”, a precizat Moldovan, pentru gândul.

Deși s-a arătat împotriva acestei idei la început, precizând că nu a fost dezbătută în Biroul permanent al Camerei, deputata liberală Alina Gorghiu susține totuși ideea de a dărâma gardul de la Casa Poporului.

„De principiu, sunt de acord, clar ar arăta mai bine fără gard, mai uman și nu ar fi prima clădire de acest fel. Însă nu susțin ideea de a amenaja terase în grădinile respective, pentru că nu mi se pare normal să se mănânce mici și să se bea bere în fața Parlamentului”, a spus Gorghiu, contactată de gândul.

Moldovan: „Fără gard înseamnă apropiere față de cetățeni”

Chiar dacă proiectul ei a fost respins, deși PDL era la guvernare, Roberta Anastase nu și-a pierdut speranța și încă mai susține că dărâmarea zidului înconjurător, ca mijloc de apropiere de cetățeni, este o idee foarte bună.

„Încă susțin dărâmarea zidului Parlamentului, pentru că reprezintă un lucru util. În planul pe care-l gândisem eu atunci era și o blibliotecă politică, pentru studenți, și un muzeu al comunismului. Însă mi s-a replicat că nu sunt bani la buget, așa că nu am mers mai departe cu el. Mi s-a spus că fundația este foarte adâncă și este greu de demolat și că efortul financiar ar fi prea mare pentru condițiile de criză care erau atunci. Dar acum susțin în continuare că zidul ar trebui dărâmat, pentru că este un spațiu foarte mare, care are potențial turistic și de care putem profita cu toții, și cetățenii și turiștii”, a declarat Anastase, pentru gândul.

Întrebat cum ar vedea viitoarea grădină a Casei Poporului, deputatul PC Ioan Moldovan, spune că zidurile laterale „înnobilează stilul arhitectural al clădirii”, însă gardul din fața Casei Poporului ar trebui dărâmat.

„Fără gard înseamnă apropiere față de cetățeni, acum e ca și cum ar fi o lume într-altă lume. Eu văd o combinație de vegetație cât mai abundentă și confort în timpul plimbării în simbioză cu un joc de lumini și fântâni arteziene. Gardul nu creează nicio restricție, doar ăla din față să fie dat jos, cele laterale să rămână pentru că înnobilează stilul arhitectural al clădirii”, a spus Moldovan, contactat de gândul.

Ideea dărâmării zidului are susținere și în rândul pepedediștilor. Senatorul Ion Agrigoroaei, pe lângă faptul că ar schimba complet aspectul grădinii actuale, ar adăuga și „ceva spectacol”.

„Este o idee extraordinară, că mie nu-mi place deloc cum arată acum. Este obligatoriu să fie dărâmat gardul, ar arăta mult mai bine fără, să fie intrarea liberă. Eu aș merge și mai departe, să punem standuri cu suveniruri metalice cu Casa Poporului, să combinăm reamenajarea cu ceva spectacol, când se schimbă garda”. „Ca la Alba Iulia?”, îl întrebăm noi. „Nu, ca la Londra”, precizează senatorul, pentru gândul.

Almăjanu: „Categoric nu. E criză”

Pe de altă parte, sunt și voci împotrivă. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, face opoziție, deși în urmă cu câțiva ani colegele sale au promovat și ele aceeași idee.

„La nivel de idee de comunicare e una dintre ideile bune. Dar la nivelul realității, nu prea. Și cu zidul acela de doi metri, cu tot cu pază, un număr important de brazi au devenit pomi de Crăciun. Zgonea e cu mult înaintea vremurilor, dar altul e nivelul cetățenilor români”, a specificat Rădulescu, contactat de gândul.

Nici deputatul PNL Marin Almăjanu, președintele Comisiei pentru administrație, nu crede într-un asemenea proiect. Motivul e simplu: România este în criză.

„Eu zic să rămână așa cum este acum, cu gard, că dărâmare zidului costă bani. Nu zic că nu ar arăta mai bine, este posibil, dar acum e o criză prea profundă ca să dărâmi ziduri. Categoric nu, nu are rost”, spune el hotărât, contactat de gândul.

Cum arată alte clădiri ale Parlamentului din alte țări europene

Unul dintre exemplele date de parlamentarii care susțin dărâmarea zidului din jurul Case Poporului a fost și cel al Parlamentului European. Sediul de la Strasbourg, dar nici cel de la Bruxelles, nu este împrejmuit de niciun zis sau gard care să limiteze accesul turiștilor în apropiere.

FOTO: wikipedia

O altă clădire a legislativului unei țări din Europa este și Franța. Camera inferioarea a legislativului Franței, Adunărea Națională, își are sediul la Palatul Bourbon, care nu este înconjurat de niciun zid.

FOTO: wikipedia

Nici în Londra, Palatul Westminster nu este îngrădit cu ziduri din piatră.

MEDIAFAX FOTO// AFP

Liderul Uniunii Europene, Germania, adoptă același model de Parlament neîngrădit, turiștii putându-se plimba liber pe iarba din fața clădirii.

MEDIAFAX FOTO// AFP