Darius Vâlcov scapă de controlul judiciar în dosarul de corupție
Decizia pe care magistrații doljeni au luat-o miercuri nu este definitivă și poate fi contestată de procurorii DNA, în 48 de ore. În fața instanței, Vâlcov a solicitat revocarea măsurii preventive arătând că trebuie să plece într-o deplasare alături de premierul Viorica Dăncilă.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 iulie 2017, după ce, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea lui Bogdan Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor și senator de Olt, de strămutare a procesului în care este judecat pentru luare de mită și trafic de influență la Tribunalul Olt.
Dosarul se bazează pe denunțul unui om de afaceri care a derulat contracte cu Primăria Slatina. Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada noiembrie-decembrie 2012, pe când Vâlcov era primar al municipiului Slatina, acesta i-a pretins omului de afaceri un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea sa de la municipalitate, în baza unui contract semnat anterior.
În perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013, mai spun anchetatorii, Vâlcov a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât afaceristul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.
„Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei, fără TVA”, se arată într-un comunicat al DNA.
Darius Vâlcov este acuzat că a procedat la fel și în cazul unui alt contract încheiat de instituția publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, Condor Păduraru, privind reabilitarea Centrului istoric al Slatinei, prețul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.
„În luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru semnarea respectivului act de către autoritatea contractantă și efectuarea la timp a plăților, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei”, mai spun procurorii.
În luna februarie, Darius Vâlcov a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 8 ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni de corupție, într-un alt dosar. Totodată, fostul ministru al Finanțelor mai este trimis în judecată într-un dosar care vizează tot fapte de corupție, aflat pe rolul Tribunalului Gorj.