Prima pagină » Știri politice » De ce a cerut Băsescu să se întâlnească mâine cu van Rompuy

De ce a cerut Băsescu să se întâlnească mâine cu van Rompuy

De ce a cerut Băsescu să se întâlnească mâine cu van Rompuy

Președintele Traian Băsescu merge mâine la Bruxelles pentru o întâlnire cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Discuția, solicitată de Băsescu, are ca teme principale „prioritățile României în interiorul Uniunii Europene în cursul anului 2014, printre care asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aderarea României la spațiul Schengen și dezvoltarea Coridorului sudic de alimentare cu gaze naturale a pieței europene”, arată președinția.

La întâlnirea anuală cu ambasadorii statelor UE la București, președintele a anunțat că România nu ar mai fi dispusă să accepte „condiționări legate de MCV” în decizia legată de aderarea la Spațiul Schengen.”România a acceptat un timp aceste condiționări, dar este timpul să ne apropiem de un capăt, pentru că, la fel ca liberalizarea pieței muncii la nivelul UE, și accesul în spațiul Schengen este un element puternic de integrare în UE”, a spus Băsescu.

La aceeași întâlnire, a nuanțat declarațiile publice recente legate de „unirea” cu Republica Moldova, ca „proiect de țară”, vorbind în schimb despre o „ofertă politică” pe care România ar urma să o facă Chișinăului în condițiile în care „nu se reușește asigurarea suveranătății acestei țări”.

„România nu va putea rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul spre Uniunea Europeană. Vom face o ofertă politică Republicii Moldova dacă nu se reușește asigurarea  suveranității acestei țări”, a spus Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, reclamând „ineficiența formatului 5+2 în problema transnistreană” și despre lipsa de reacție a instituțiilor internaționale „în ce privește tratamentul aplicat școlilor românești din Transnistria”.

Coridorul sudic de alimentare cu gaze, pe de altă parte, este o inițiativă a Comisiei Europene prin care se caută variante de a aduce gaz din Marea Caspică și din Orientul Mijlociu spre Europa.

Autor