De ce a fost președintele Raiffeisen Bank România la proteste: Înainte de a fi președinte de bancă sunt tată

Publicat: 06 02. 2017, 19:37
Actualizat: 06 02. 2017, 22:59

„Marțea trecută, seara, mă sună unul dintre copiii mei.

Miercuri am înțeles mai bine despre ce este vorba. Aveam 30 de musafiri acasă, dintre care mulți s-au grăbit să ajungă în piață. Era târziu când am ajuns și noi, iar în partea opusă a pieței erau deja incidente pe care forțele de ordine încercau să le aplaneze. Așa că nu am stat mult. Totuși am rămas impresionat de ce am văzut și ne-am dus în continuare în fiecare seară, cu familia”, a scris van Groningen pe contul său de Facebook.

El a precizat că prezența sa în Piața Victoriei a fost o decizie personală.

„Înainte de a fi președinte de bancă sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc. Nu cred că din acest punct de vedere există vreo diferență față de cei cu care m-am întâlnit acolo – clienți, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, încă o campioană olimpică, angajați. La fel ca în cazul lor, dorința mea pentru un viitor mai bun pentru copii mei, într-o Românie mai prosperă, este total legitimă. Înțeleg că faptul că îmi pasă de ceea ce se întâmpla în România, țara unde am locuit 20 de ani și care pentru mine este acasă, îi deranjează pe unii. Am văzut reacții de indignare de la politicieni, declarații că

El spune că pentru că este președinte de bancă îi pasă de cele 5.500 de familii de români care depind de salariul de la bancă, îi pasă de viitorul lor, dar și de cele 2 milioane de clienți care i-au încredințat economiile lor și de cele 30.000 de companii finanțate de bancă.

„Politicienii nu ar trebui să fie surprinși de poziția mea. De cel puțin 10 ani am același discurs. Pentru a crea valoare, pentru a crește productivitatea care ne va permite să plătim salarii mai mari, avem nevoie de un sector privat performant. Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fără schimbări importante de legislație făcute peste noapte. Orice schimbare trebuie discutată cu cei afectați, printr-un proces amplu de consultare. Orice propunere legislativă trebuie făcută pe baza unei analize de impact – o altă prevedere legală care adesea nu este respectată de politicieni. Mediul de afaceri are nevoie de o perioadă rezonabilă de implementare a legilor. Cu alte cuvinte, avem nevoie de dialog real, nu doar să ne prefacem că dialogăm. În ultimii 10 ani s-au schimbat prea puține din acest punct de vedere. Dialogul este evitat. De ce să ne obosim cu contraargumente, dacă este mult mai simplu să discredităm sau să insultăm orice voce critică? Ad hominem nu este un semn bun când este vorba despre un proces democratic”, a mai scris van Groningen.

El a spus că se aștepta ca prezența sa în Piața Victoriei să fie „exploatată”.

„Îmi pasă. De aceea am fost în piață. Era de așteptat ca unii vor exploata prezența mea într-un mod total previzibil. Este un risc pe care mi-l asum”, a conchis șeful Raiffeisen Bank România.

Postarea bancherului vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea a criticat faptul că persoane din conducerea multinaționalelor, cum ar fi președintele unei bănci străine, au ieșit în stradă.