Traian Băsescu a explicat de ce a fost nevoie ca România să contribuie la cumpărarea celor cinci drone, împreună cu alte 12 state membre NATO, spunând că acest lucru face parte din programul Smart Defence și presupune unirea facilităților țărilor participante pentru face economie.
„Împreună am aderat la programul AGS (Alliance Ground Surveillance), care înseamnă o structură militară de cinci avioane fără pilot, care vor fi, în funcție de nevoile celor 13 state, puse la dispoziție pentru culegerea de informații terestre. Decât să avem propriile noastre avioane, mai bine ne unim toți și plătim cât utilizăm. Sistemul Smart Defence este destinat să răspundă realităților de astăzi. Poate nu e un sistem care va fi viabil în următorii 30 de ani, dar pentru perioada de criză este viabil și răspunde nevoii de a cheltui ceva mai puțin pentru menținerea capabilităților ale NATO și statelor membre”, a declarat Traian Băsescu, la declarațiile după terminarea summit-ului NATO de la Chicago.
Cu toate acestea, președintele a menționat și faptul că România deja dispune de câteva drone militare, dar care sunt de generație mai veche. „România dispune de un sistem de drone în momentul de față, pe care l-a utilizat și în Irak și în Afganistan, dar noua generație de avioane fără pilot este mult mai performantă”, a adăugat Băsescu.
Suma pe care o va plăti România pentru achiziționarea celor cinci drone nu a fost dezvăluită, președintele țării spunând râzând că „nu vor mări taxele”. Cele 13 state care au aderat la programul AGS, printre care și Germania, Italia, Bulgaria și SUA, vor plăti 3 miliarde de euro, 1 miliard însemnând cumpărarea propriu-zisă a dronelor, celelalte 2 miliarde reprezentând costul pentru implementarea și funcționarea sistemului global de supraveghere aeriană.