Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că Iulia Motoc a sesizat că, prin numirea soțului ei la conducerea unei instituții care este parte în numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra într-o situație de incompatibilitate prevăzută în regulamentul Curții.
În aceste condiții, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Victor Ponta, care își menținea propunerea, și i-a spus că, din acest motiv, va declina, în final, oferta de a ocupa un post de ministru.
Contactat de MEDIAFAX, premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate.
Regulamentul CEDO stabilește că un judecător nu poate fi parte a unui caz dacă are un interes personal în acea speță, inclusiv prin intermediul soțului, părintelui sau altei rude apropiate, o relație personală sau profesională ori o relație de subordonare cu vreuna dintre părți.
Iulia Motoc este judecător la CEDO din decembrie anul trecut, după ce anterior a fost judecător la Curtea Constituțională.
În toamna anului trecut, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a ales-o pe Iulia Motoc pentru funcția de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România, prin intermediul Guvernului.
În iunie 2013, comisiile juridice și pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului avizaseră negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcția de judecător la CEDO.
Luni, premierul Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe și l-a propus pentru această funcție pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, propunere acceptată de președintele Traian Băsescu.