De ce a respins-o Comisia pentru Afaceri Judiciare pe Rovana Plumb. Detalii în scrisoarea către președintele PE David Sassoli

De ce a respins-o Comisia pentru Afaceri Judiciare pe Rovana Plumb. Detalii în scrisoarea către președintele PE David Sassoli
Publicat: 27/09/2019, 15:55

Redăm integral scrisoarea transmisă de președintele Comisiei JURI Lucy Nethsingha:

„Subiect: Evaluarea actualului sau potențialului conflict de interese: Comisarul propus Rovana Plumb

Stimate președinte,

Vă scriu în legătură cu examinarea declarației de interese și evaluarea unui actual sau potențial conflict de interese al comisarului propus pentru Transporturi doamna Rovana Plumb.
Potrivit articolului 125 din Regulamentul de Procedură și articolul 2 din Anexa VII, la întâlnirile din 19 septembrie, 25 septembrie și 26 septembrie 2019, Comisia pentru Afaceri Juridice a stabili, pe baza documentelor prezentate, respectiv declarația de interese, ca răspuns la solicitarea unor informații suplimentare la data de 24 septembrie 2019, și o discuție între doamna Rovana Plumb și Comisia pentru Afaceri Juridice pe 26 septembrie 2019, apariția unui potențial sau actual conflict de interese cu privire la portofoliul de comisar pentru transporturi.

La întâlnirea din 26 septembrie 2019, Comisia pentru Afaceri Juridice a decis că este necesar să se adreseze îngrijorările președintelui ales al Comisiei Europene cu privire la existența unui potențial conflict de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transporturi. Acesta provine dintr-un împrumut primit de comisarul propus de la o persoană fizică ce activează profesional în zona turismului, și din faptul că pe baza informației primite de Comisie, nu este clar cum va fi plătit acest împrumut substanțial într-o manieră deschisă și transparentă.

Drept urmare, Comisia pentru Afaceri Juridice consideră că în această etapă și până când conflictul de interese este rezolvat, este o îndoială serioasă dacă acest comisar propus poate să își exercite atribuțiile în funcția de comisar pentru transporturi. Comisia pentru Afaceri Juridice este, de asemenea, îngrijorată că problemele legată le achitarea acestui împrumut substanțial ar putea să continue să creeze un potențial conflict de interese și totodată în relație cu alte portofolii.

Aș fi recunoscătoare dacă ați putea informa președintele ales al Comisiei asupra acestor îngrijorări și să țineți la curent Comisia pentru Afaceri Juridice asupra pașilor pe care președintele ales intenționează să îi facă pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat. Cu stimă, Lucy Nethsingha”, conform documentului obținut de MEDIAFAX.

Sassoli transmite Comisiei JURI să prezinte concluziile cu privire la cazul Plumb până luni, la prânz

În replică, David Sassoli transmite președintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, că este suspendat comisarul desemnat Rovana Plumb și cere forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Președintele PE adaugă că, în cazul în care concluzia Comisiei JURI este că Rovana Plumb nu poate exercita funcția, în conformitate cu tratele și Codul de Conduită, atunci va discutat cu președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen „pentru a evalua ce măsuri suplimentare pe care intenționează să le facă”. El precizează că ar fi bine să aibă recomandările sau concluziile Comisie JURI până luni la prânz.

Redăm integral răspunsul lui David Sassoli către Comisia JURI:

„Stimate președinte,

Vă mulțumesc pentru scrisoarea dvs. referitoare la examinarea declarației de avere a Comisarului propus pentru Transporturi, doamna Rovana Plumb.

Înțeleg din scrisoare dumneavoastră că reprezentanții Comisiei Afaceri Juridice (JURI) la întâlnire de astăzi (joi – n.r.) a decis că sunt îngrijorări cu privire la un potenția conflict de interese cu privire la portofoliul de comisar pentru transporturi. Drept urmare, potrivit Articolului 2 paragraful 2 din Anexa VII a Regulamentului, procedura pentru desemnarea comisarului propus Rovana Plumb este suspendată.

Potrivit articolului 2 paragraful 3c din Anexa VII din Regulamentul de Procedură, JURI trebuie să specifice exact ce măsuri recomandă în această etapă.

Astfel v-aș fi recunoscător dacă mă puteți anunța dacă JURI va face recomandări cu scopul de a rezolva actualul sau potențialul conflict de interese sau, ca o ultimă soluție, va concluziona că Rovana Plumb, propusă comisar nu își poate exercita atribuțiile în concordanță cu Tratatele și cu Codul de conduită.

În cazul cel de-al doilea, v-aș ruga să vă adresați președintelui ales al Comisiei care să evalueze următorii pași pe care intenționează să îi facă. Aș aprecia dacă JURI poate să ofere recomandările sau concluzia până luni, 30 septembrie 2019, la prânz”, potrivit documentului obținut de MEDIAFAX.

Membri ai Comisiei JURI, rugați să ajungă la o decizie cu privire la Plumb și Trocsanyi

Într-o corespondență obținută de MEDIAFAX, membri ai Comisiei JURI au fost înștiințați, vineri, cu privire la corespondența între președintele forului legislativ și David Sassoli. De asemenea, aceștia sunt anunțați de ședința extraordinară care va avea loc luni, reuniune la care trebuie să ajungă la o decizie finală cu privire la candidații României și Ungariei pentru funcția de comisar european, respectiv Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi.

Obiectivul ședinței este de a face recomandări care au ca scop să rezolve conflictul de interese real sau potențial și apoi să fie desprinsă o concluzie, potrivit sursei citate.

Ședința Comisiei urmează să aibă loc, luni, între orele 11.30 și 12.30, ora României.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcția de comisar european. Și Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Care sunt neregulile constatate de Comisia JURI în cazul Rovanei Plumb

Anterior audierii de joi în forul legislativ european, Comisia JURI a trimis o scrisoare Rovanei Plumb, propusă comisar european, în care i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro și acțiuni la o companie, care nu ar figura în declarația de avere depusă la Bruxelles, potrivit unui document obținut de MEDIAFAX.

„Plumb: Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, însă care nu a fost menționat în declarația de avere, anumite acțiuni la o companie (Grupul verzilor) și cazul de corupție în care a fost implicată în 2017 (PPE). A fost decis că: îngrijorările cu privire la cazurile de corupție sunt în afara competenței JURI și ar trebui ridicate în timpul audierilor; informații suplimentare vor fi cerute despre împrumut și acțiuni”, se arată în decizia din ședința de joi a Comisiei pentru Afaceri Judiciare (JURI) a PE, obținută de MEDIAFAX.

„Decizii finale: Informații suplimentare vor fi cerute printr-o scrisoare următorilor comisari: Borrell, Jourova, Hahn, Ferreira, Wojciechowski, Kyriakides, Reynders, Plumb, Goulard and Sinkevicius”, potrivit sursei citate.

Totodată, Rovana Plumb a avut o întrevedere miercuri și cu președintele Parlamentului European David Sassoli, conform agendei oficiale a acestuia afișată pe site-ul instituției.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019″, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Taxă pentru șoferi. Vor plăti de 7 ori mai mult. Reguli dure pentru permisul auto
Cea mai nervoasă zodie. Face scandal din orice
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor