Prima pagină » Știri politice » De ce a votat UDMR modificările Codurilor Penale? Explicația lui Kelemen Hunor / Restructurarea nu demonstrează că va îmbunătăți actul de guvernare

De ce a votat UDMR modificările Codurilor Penale? Explicația lui Kelemen Hunor / Restructurarea nu demonstrează că va îmbunătăți actul de guvernare

De ce a votat UDMR modificările Codurilor Penale? Explicația lui Kelemen Hunor / Restructurarea nu demonstrează că va îmbunătăți actul de guvernare
Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la Arad, că UDMR a votat pentru modificarea Codului penal pentru că nu s-a adăugat nici măcar „o virgulă" la deciziile Curții Constituționale. Acesta a precizat că de 15 ani sunt doar „discuții" despre corupție și justiție, dar nimic nu s-a schimbat în România.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri, la Arad, în cadrul unei conferințe de presă, că partidul a susținut adoptarea modificărilor la Codul penal în condițiile în care nu s-a adăugat nimic în plus la deciziile Curții Constituționale.

„Curtea Constituțională a anulat o grămadă de prevederi din Codul penal și Codul de procedură penală. În comisie nu s-a adăugat nimic la deciziile Curții Constituționale, nu s-a adăugat nicio virgulă. Noi am spus că deciziile Curții Constituționale într-o țară democratică, indiferent că ne plac sau nu ne plac aceste decizii, trebuie să fie respectate. Este responsabilitatea Guvernului, pe de o parte, și responsabilitatea Parlamentului, pe de altă parte, să pună de acord legile cu deciziile Curții Constituționale. În România, ani de zile, nici Gguvernul, nici Parlamentul nu-și asumă această responsabilitate, fuge de această responsabilitate. Atunci nu te fă politician. Du-te și fă altceva. Sigur, nu e foarte plăcut, nu este foarte simplu să faci astfel de amendamente și noi am spus că în cazul în care nu se schimbă nicio virgulă față de deciziile Curții Constituționale, atunci noi nu avem o problemă în acest moment cu aceste coduri, cu toate că noi Codul penal nu l-am votat inițial, fiindcă aveam o problemă cu acel articol despre care am mai spus, care a și căzut la Curtea Constituțională”, a declarat Kelemen Hunor.

De asemenea, președintele UDMR a precizat că de 15 ani în România se tot fac dezbateri despre corupție și justiție, dar nu s-a făcut nimic concret și că a fost informat de către colegii săi că Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu nu ar avea niciun avantaj ca urmare a acestor modificări.

„Nu vă supărați, din 2004 până în 2019 eu am albit, dar în rest nu s-a întâmplat nimic în această țară, doar dezbatem corupția, justiția. 15 ani de zile. Băsescu a câștigat alegerile cu țepele și cu Năstase tras în țeapă în Piața Victoriei. Foarte bine, ok. Dar după 15 ani de zile să nu construiești o autostradă, să nu faci o investiți în portul Constanța, să nu faci lucruri care sunt necesare, dar să dezbați în continuare justiția și apoi când trebuie să pui deciziile Curții Constituționale în legislație spui că nu, că nu știu ce… Nu avantajează până la urmă nici pe domnul Dragnea, nici pe domnul Tăriceanu această modificare. Cred, așa am înțeles de la colegii mei, că nu au nicio legătură, după deciziile Curții Constituționale în niciun caz. Înseamnă că nu meriți să fii în Parlamentul României. Asta e, sunt decizii grele, nu sunt decizii ușoare”, a explicat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă va fi afectată imaginea României ca urmare a adoptării Codurilor penale în momentul în care în țara noastră este prezentă Comisia de la Veneția, liderul UDMR a declarat că această comisie doar face recomandări.

„Comisia are un rol consultativ, face recomandări. Așa cum a făcut o recomandare legat de referendum și a recomandat să nu se țină referendumul odată cu alegerile, a fost și este recomandarea Veneției din 2009 după referendumul organizat de fostul președinte Băsescu. România nu a ținut cont de această recomandare. Poți să ții cont, poți să nu ții cont, dar în principiu ar trebui să acceptăm cu toții. Ori de fiecare dată ținem cont de recomandările Comisiei de la Veneția, și eu personal aș opta pentru așa ceva, ori niciodată nu ținem cont de recomandări. Nu se poate, o dată ții cont de recomandări, când îți convine, când nu-și convine spui doar că e o recomandare. Din punctul meu de vedere, ar trebui să ținem cont de aceste recomandări cel puțin până când reușim să ne așezăm la masă și să clarificăm câteva principii importante, inclusiv principii instituționale în această țară. Asta este părerea mea, dar imaginea României nu va fi afectată mai mult decât a fost afectată în ultima perioadă de tot ce s-a întâmplat în țară. Punctul lor de vedere este unul pertinent și important, eu aș ține cont de aceste recomandări, dar de fiecare dată trebuie să subliniem că este vorba doar de o recomandare”, a declarat Kelemen Hunor.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal și a celui de procedură penală. Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader i s-a reproșat că nu inițiază OUG pentru aceste modificări.

Kelemen Hunor: Această restructurare nu demonstrează că va îmbunătăți actul de guvernare

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la Arad, că Uniunea nu va vota restructurarea Guvernului pe motiv că nu are niciun argument să facă acest lucru și că nu crede că astfel va fi îmbunătățită guvernarea, transmite corespondentul Mediafax.

Kelemen Hunor a afirmat, miercuri, la Arad, în cadrul unei conferințe de presă, că își menține punctul de vedere, astfel că UDMR nu va vota restructurarea Guvernului.

„Rămâne că nu votăm. Am spus, PSD-ALDE are majoritatea atât în Senat cât și la Cameră, am votat o dată Guvernul Grindeanu, am votat o dată Guvernul Tudose, apoi am votat o dată Guvernul Dăncilă. Ajunge, mai ales că în această perioadă eu nu văd nicio schimbare pentru care ar trebui să votăm încă o dată un Guvern, schimbare pozitivă sau o altă abordare a actului de guvernare și a dezideratelor. Deci, în acest moment, ei au majoritate, asta pe de o parte”, a precizat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a adăugat că partidul a fost acuzat „nefondat” și că nu are nicio implicare atunci când se iau decizii importante, iar PSD-ALDE vor trebui să demonstreze că au majoritatea.

„Pe de altă parte, ne trezim în fiecare zi din partea Opoziției cu fel de fel de acuze nefondate, că noi ținem în viață Guvernul PSD-ALDE, ceea ce este fals, este o minciună, nu este adevărat, și dacă vă uitați la voturile de astăzi, de săptămâna trecută, indiferent că vorbim de Cameră sau de Senat, la Senat PSD-ul singur are majoritate, se vede că dacă noi astăzi din cele 182, 183 de voturi îi scoatem pe cei 11 care au fost prezenți din partea noastră, tot este o majoritate calificată, 167, 168, 169 de voturi. Din acest punct de vedere, PSD-ul și ALDE trebuie să demonstreze că are majoritate. Deciziile cele mai importante, vorbesc de deciziile de guvernare, sunt luate de ei. Noi nu avem nicio implicare, nici când e vorba de ordonanțe, nici când e vorba de proiecte de legi și de foarte multe ori am și criticat Guvernul, începând cu Ordonanța 114, apoi Ordonanța 13, 14, tot felul de decizii care din punctul nostru de vedere au fost greșite și dacă ei vor demonstra că au majoritatea, atunci sper că se va afla peste tot și inclusiv cei care din rea voință arată cu degetul spre noi că acest Guvern, această coaliție funcționează așa cum funcționează, se poate critica, criticăm și noi”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai precizat că partidul nu are „niciun argument” să voteze restructurarea, mai ales că, în prezent, „această restructurare, din punctul meu de vedere, nu demonstrează ceea ce am văzut până la această oră, că se va îmbunătăți actul de guvernare. E o metodă de a ajunge la o remaniere, dar asta nu ne privește, îi privește doar pe cei din Guvern”.

Întrebat dacă UDMR a fost consultat înainte de anunțul PSD cu privire la restructurarea Guvernului, Kelemen Hunor a afirmat că nu s-a întâmplat acest lucru, ci partidul a fost „întrebat informal”.

„Nu am fost consultați, am fost întrebați informal dacă am susține o restructurare și am spus nu. Așa cum se știe că am spus și eu, nu eu am discutat, colegii mei au discutat cu liderii de grup și ei au venit și m-au întrebat pe mine ce poziție vom avea și eu am spus foarte clar că nu vom susține, așa cum a apărut în presă, au confirmat și cei din PSD”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că președintele Klaus Iohannis nu are „prea multe ce să facă” cu privire de restructurarea Guvernului, doar că are posibilitatea de a respinge nominalizări.

„Cu restructurarea, președintele prea multe lucruri nu are ce să facă, fiindcă restructurarea nu-l privește, dar dacă se vine cu lista de miniștri, decretele se semnează individual, nu se semnează așa, în grup pe listă. Decretele se semnează nominal și de aceea eu cred că președintele are posibilitatea de a respinge nominalizări. Nu s-a încercat niciodată în România o astfel de situație, dar dacă ne uităm la spiritul Constituției, președintele nu este un notar simplu care ia act de anumite chestii și semnează. De aceea eu cred că și după restructurare, președintele va respinge acele nominalizări despre care vor crede că nu sunt în regulă și se va ajunge la Curtea Constituțională pe conflict interinstituțional. Acest lucru cred că se va întâmpla în acest moment. În rest, cu restructurarea altceva nu are ce să facă președintele, dar cum decretele sunt nominale, nimeni nu poate să-l oblige pe președinte, indiferent că e vorba de Iohannis, de Băsescu, de Constantinescu, de oricine, să semneze pe o nominalizare cu care nu este de acord”, a afirmat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a mai precizat că în momentul restructurării, „noi nu vom intra în sală, nu vom sta să speculeze unii că am fost în sală. Nu, îi lăsăm pe cei din opoziție și pe cei de la guvernare să arate cine ce putere are fără noi. Noi nu vom fi în sală. Nu îi ajutăm nici pe pesediști, nici pe peneliști, nici pe ALDE, nici pe USR, pe nimeni”.

Liderul UDMR este de părere că, în acest moment, nu există condiții pentru revenirea partidului la guvernare, dar a precizat că atunci când va exista posibilitatea, „trebuie să intrăm la guvernare”.

Autor

Citește și