Prima pagină » Știri politice » De la candidatul „deocamdată”, la candidatul OFICIAL / Gabriela FIREA, lungul și chinuitorul drum spre CANDIDATURA la Primăria Capitalei

De la candidatul „deocamdată”, la candidatul OFICIAL / Gabriela FIREA, lungul și chinuitorul drum spre CANDIDATURA la Primăria Capitalei

Gabriela Firea își schimbă din nou statutul. De la „candidat la candidatură”, șefa organizației PSD București redevine candidatul oficial al partidului pentru funcția de primar general al Capitalei. A fost un periplu de un an și jumătate al senatoarei PSD, a cărei candidatură va fi înregistrată oficial la BEM, în zilele următoare. 

În octombrie 2022, președintele PSD Marcel Ciolacu anunța, la Buzău, că senatoarea Gabriela Firea va intra în bătălie cu Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei.

Nu ştiu cine o să fie candidatul PSD la președinte. În schimb, ştiu cu certitudine un lucru – Gabriela Firea va fi candidatul PSD la Primăria Generală a Capitalei, spunea Marcel Ciolacu, la conferinţa judeţeană de alegeri PSD Buzău.

Lucrurile erau stabilite, din punctul de vedere al liderului PSD. Însă, viitorul avea să-i rezerve surprize Gabrielei Firea. În iunie 2023, Marcel Ciolacu ajunge prim-ministru al României, conform înțelegerii de formare a coaliției PSD-PNL. Gabriela Firea își păstrează portofoliul de ministru al Familiei, pe care l-a deținut și în Cabinetul Ciucă.

Sacandalul „Azilele groazei”

O lună mai târziu, izbucnește scandalul „azilelor groazei”. Pe 4 iulie 2023, procurorii DIICOT descind la trei centre pentru persoane cu dizabilități din orașul Voluntari, efectuând percheziții și aducând la audieri 26 de suspecți. Conform procurorilor, 98 de persoane erau victime ale centrelor de îngrijire. Se fac și arestări.

Ancheta procurorilor a fost precedată de câteva investigații jurnalistice, care descriau un „business de aur pe bani publici pentru apropiații Gabrielei Firea” și condițiile din centrele unde erau „ploșnițe și miros de urină și fecale”.

Potrivit DIICOT, procurorii s-au sesizat din oficiu și au deschis dosarul pe 22 februarie, la o lună distanță după dezvăluirile jurnaliștilor.

Pe 14 iulie, Gabriela Firea își anunță, într-o postare pe Facebook, demisia din funcția de ministru, după o discuție pe care a avut-o în dimineața acelei zile cu premierul Ciolacu.

Demisia și autosuspendarea

Fostul ministru a explicat la Marius Tucă Show motivele demisiei.

Era o presiune uriașă. În momentul în care premierul ieșea public în fața presei să facă anumite declarații despre proiectele pe care le adoptam în ședința de Guvern sau despre alte întâlniri pe care le avea domnia sa, toate întrebările erau despre cămine și despre Marius Budăi, Gabriela Firea – dacă ne dăm demisia, dacă plecăm. Pe 13, chiar de ziua mea, și-a dat demisia Marius Budăi. Ce cadou frumos de ziua mea, nu o să-l uit niciodată. Am văzut că această campanie de presă s-a încheiat în cazul lui Marius Budăi și s-a acutizat în cazul meu. Am întrebat dacă trebuie să îmi dau și eu demisia pentru liniștea partidului și pentru liniștea Guvernului. Nu știam de cămine, nu știam că se întâmplă ceva rău acolo”, a declarat Firea.

Gabriela Firea a susținut mereu că este nevinovată și că ancheta „va scoate la lumină niște lucruri”. În aceeași zi, 14 iulie, șefa organizației PSD se autosuspendă din toate funcțiile pe care le deține în partid. Depune o cerere la sediul central de autosuspendare pe o perioadă limitată de trei luni de zile.

Ciolacu despre Firea: „Nu a greşit cu absolut nimic instituțional”

Trei zile mai târziu, președintele Ciolacu explică:

Nu există autosuspendare în statut, de aceea, s-a și supus la vot suspendarea pe o perioadă limitată de timp și numirea domnului Paul Stănescu în funcția de președinte interimar al organizației București, a declarat Ciolacu, pe 17 iulie.

În tot acest timp, Gabriela Firea rămâne candidatul PSD, în lipsa unei alte decizii a forului de conducere, conform premierului Ciolacu. Șeful Executivului îi ia apărarea constant.

Marcel Ciolacu afirmă din nou că, din punctul său de vedere, Gabriela Firea nu a greşit cu absolut nimic instituțional, pentru că nu a avut nicio atribuție în ceea ce privește centrele pentru persoanele cu dizabilități.

Doamna Firea, din punctul meu de vedere, ca şi premier, nu a greşit cu absolut nimic instituțional. Doamna Firea nu a avut nicio atribuție în ceea ce privește centrele pentru persoanele cu dizabilități. Nu a avut nicio atribuție în acest domeniu. Presupun că demisia sa a venit în urma anumitor dezvăluiri din presă, spunea Ciolacu, în luna iulie 2023.

„Candidat la candidatură”

La începutul lunii noiembrie, Gabriela Firea își reia funcțiile de prim-vicepreședinte PSD și președinte al social-democraților din București, ca urmare a votului unanim din Consiliul Politic Național al partidului. Firea este tot pe post de candidat la PMB.

Începutul anului aduce alte surprize. Coaliția ia în calcul formarea unei alianțe electorale, care ar urma să prezinte candidați comuni. Urmează săptămâni incerte, cu informații din belșug, speculații și scenarii. Timp în care Marcel Ciolacu repetă: „În acest moment, doamna Firea este candidatul PSD”.

Luna februarie, luna incertitudinilor, o determină pe Gabriela Firea să se autointituleze „candidat la candidatură”. La finalul lunii, mai face un pas. Anunță pe Facebook că Biroul permanent al PSD Bucuresti a decis, în unanimitate, să susţină candidatura sa pentru funcţia de primar al Capitalei.

Campania pentru Cătălin Cîrstoiu

18 martie este ziua în care Gabriela Firea află că nu va fi candidatul PSD, până la urmă, întrucât coaliția decide să-l susțină pe independentul Cătălin Cîrstoiu, plasând-o pe Gabriela Firea alături de Sebastian Burduja în postura de coordonator politic al campaniei.

Pe 20 martie, la evenimentul de lansare a medicului Cîrstoiu, Firea afirmă că „acum va munci și mai mult”, pentru candidatul Cîrstoiu.

Campania pentru medicul candidat nu merge tocmai bine, apar acuzații de incompatibilitate și o schimbare de comportament, care îl determină pe Marcel Ciolacu să afirme ulterior că medicul „s-a transformat într-un Bin Laden”.

Pe 15 martie, cu scandalul în toi, coaliția decide să-l păstreze în cursă, urmând a-l înregistra la BEM pe 22 martie. În aceeași zi, premierul Ciolacu pleacă în Emiratele Arabe Unite, de unde transmite două mesaje: „perioada independenței a trecut” și candidatul coaliției poate fi și membru PSD și membru PNL.

Alături de premier la Simfonia Lalelelor

Sâmbătă, Gabriela Firea îl însoțește pe Marcel Ciolacu, laPitești, la evenimentul de lansare a candidaților din Argeș. Ciolacu îi oferă lalele și o invită să-i stea alături în microbuzul care-i ducea în Parcul Lunca Argeșului, la Simfonia Lalelelor.

Pe scenă, premierul afirmă că scandalul „azilelor groazei” s-a „clocit” dinainte de a ajunge el la Palatul Victoria.

Când am ajuns la guvernare, normal că s-a întâmplat, au început să apară nenorocirile. Nenorocirile respective erau ştiute din februarie, parcă noi am intrat în august, am început guvernul. Ştiţi foarte bine la ce mă refer, la azilele groazei. Din februarie, până am ajuns eu prim-ministru, când în acel moment era şi doamna Gabriela Firea ministru, s-a clocit şi s-a organizat tot acel atac, spune Ciolacu, pe 20 aprilie.

Intrarea în cursă

Două zile mai târziu vine marele anunț, pe surse. Din ședința maraton a coaliției de luni, 22 aprilie, Gabriela Firea iese candidat PSD, întrucât cele două partide decid să renunțe la ideea unui candidat unic. A doua zi, la sediul din Kiseleff are loc o reuniune informală de pregătire a candidaturii.

Gabriela Firea intră în cursă cu vorbele lui Marcel Ciolacu: „Are șanse”.

CITEȘTE ȘI:

Autor