Fostul senator UDMR Gyorgy Frunda, în prezent consiler al prim-ministrului, susține că Uniunea condusă de Kelemen Hunor ar trebui să intre la guvernare, nu doar să ofere sprijin parlamentar unui guvern USD, format după plecarea de la putere a PNL.
„Eu aș sugera UDMR să ia în considerare intrarea la guvernare”, a spus Frunda, la Digi 24.
Declarația lui Gyorgy Frunda vine în contextul disponibilitrții exprimate de premierul Victor Ponta de a reactiva, după ruperea USL, acordul semnat cu UDMR în octombrie 2012 care oferea Uniunii reprezentarea la guvernare, înțelegere nepusă în practică din cauza opoziției la acea vreme a lui Crin Antonescu.
„UDMR este o poveste pe care v-o amintiți din 2012. Eu am obiceiul ca, dacă semnez un angajament, să mi-l respect. Eu sunt în continuare obligat de acea semnătură pe care mi-am dat-o în 2012 și nu mi-am retras acest lucru. Cel puțin ca o onoare politică, dar și ca strategie politică e corect. Dacă va fi cazul, vom discuta”, a declarat premierul.
În acest moment însă, oferta liderului PSD este privită însă cu rezervă de către Kelemen Hunor, în calculele căruia o asumare explicită a guvernării ar putea avea efecte electorale negative, mai ales în condițiile în care la vârful Uniunii există temerea că, în premieră, UDMR ar putea să nu treacă pragul de 5% la europarlamentare. O opțiune de luat în calcul este reprezentarea în teritoriu – prefecți și deconcentrate, și în eșalonul secund al guvernului, unde, de altfel, UDMR și-a păstrat o serie de secretari de stat – la Educație și Relații interetnice – directori și consilieri.
Liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, au semnat, pe 1 octombrie 2012, un acord de colaborare cu UDMR în care se prevedea constituirea unei alianțe parlamentare și guvernamentale după alegeri, precum și „cooptarea în majoritatea parlamentară și în structurile guvernamentale a UDMR” în cazul obținerii de către USL a majorității absolute a mandatelor.
CITEȘTE AICI ACORDUL DINTRE USL ȘI UDMR SEMNAT ÎN 2012
„În ambele situații, cele două părți se angajează să participe la consultările prevăzute de Constituție susținând în comun candidatul USL pentru funcția de prim-ministru, să negocieze și să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului și a celorlalte structuri guvernamentale, în funcție de ponderea parlamentară UDMR în cadrul coaliției de guvernare”, se arăta în document.
În acord se prevedea ca USL și UDMR să promoveze în perioada 2012-2016 inițiative politice referitoare la modificarea Constituției, reorganizarea administrativ-teritorială a României ținând cont de tradițiile, cultura și istoria zonelor țării, reglementarea drepturilor culturale ale minorităților naționale printr-o legislație adecvată, reprezentarea proporțională a cetățenilor de etnie maghiară în diferite instituții, structuri deconcentrate și instituții la nivel județean și local.