De la Petre Țuțea la Virgil Măgureanu. Scurtă biografie a lui Munteanu
În 23 decembrie 1989, a înființat Liga Studenților, în anul următor fiind coordonatorul Pieței Universității, primul mare protest al societății civile, după Revoluție.
În perioada, Mineriadei din 1990, Marian Munteanu, care fusese arestat în 13 iunie și ulterior eliberat, este prins și bătut cu brutalitate în dimineața zilei de 14 iunie în sediul Universității. A fost transportat în stare gravă la spital, în moarte clinică, iar după patru zile a fost arestat și încarcerat la Jilava, fiind eliberat după două luni de detenție, la presiunea internațională, dar și organizațiilor naționale.
În noiembrie 1992, Marian Munteanu a înființat „Mișcarea pentru România, organizatia politică de orientare national-democrată, care și-a încheiat activitatea în 1995.
Marian Munteanu a revenit în prim-planul politicii în 2000, când a fost propus candidat la președinție al PNR-ului condus de Virgil Măgureanu. El nu s-a mai înscris oficial în cursă, renunțând la statutul de prezidențiabil după scurt timp, pe motiv că nu i-a fost acceptată condiția ca pe listele de candidați să fie promovați tineri.
„În politica mare trebuie să încerci să găsești o soluție, când situația este atât de gravă. Iar în România noi aveam următoarele două alternative: Ion Iliescu și Vadim Tudor. Punct. Acceptam orice sprijin, numai să putem găsi o soluție să ieșim din această dihotomie care nu cred că vi se pare foarte plăcută. Dl Iliescu, care a și devenit președinte, cu tot ce s-a întâmplat după asta, sau putea să fie dl Vadim Tudor. Ticăloșia a fost că lumea a prezentat că eu aș fi candiat – n-am candidat nicăieri, nici măcar nu m-am înscris în partid, în alianța aia. A fost o discuție care, evident, nu a putut ajunge la un rezultat final. Dar criticii care m-au tot acuzat după aceea mulți ani de zile sunt cei care au susținut Partidul Democrat, în care aceste două partide au intrat. Deci era rău dacă eu eram sprijinit în alegeri de către membrii acelor partide, dar dacă ele l-au sprijinit pe dl Băsescu au devenit brusc bune”, a explicat Munteanu, într-un interviu la Digi24, asocierea cu fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu.
Licențiat al Facultății de Litere a Universității din București, Marian Munteanu are titlul academic de doctor, specializarea etnologie si folclor, cu teza „Folclorul detenției – Ideea de libertate în cultura tradițională românească”