De Ziua Aviației, Klaus Iohannis promite modernizarea ARMATEI. „Va fi realizată integrarea și asimilarea capabilității avion multirol F-16”

Publicat: 20 07. 2024, 11:09
Actualizat: 20 07. 2024, 11:10

„Vom continua să modernizăm Armata României, iar alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare, din care peste 20% pentru înzestrarea cu tehnică modernă, este o condiție esențială a acesteia”. Este afirmația președintelui Klaus Iohannis.

Președintele României a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, prezentat de către Ion Oprișor, Consilier Prezidențial – Departamentul Securității Naționale, în cadrul ceremoniei desfășurate la Monumentul Eroilor Aerului din București.

În mesajul său, șeful statului transmite că o parte importantă a programelor majore de înzestrare vizează Forțele Aeriene.

În perioada următoare, va continua derularea programelor de înzestrare cu mijloace aeriene, de apărare antiaeriană și de avertizare timpurie aflate în curs, concomitent cu procesul de reorganizare a principalelor entități luptătoare, la finalul căruia va fi realizată integrarea și asimilarea capabilității avion multirol F-16.

Aceasta va facilita trecerea la dotarea cu aeronave de generația a V-a, F-35, afirmă Iohannis.

Președintele declară că Forțele Aeriene sunt „o componentă omogenă și dinamică a Armatei României, cu rezultate deosebite atât în misiuni naționale, cât și în cadru aliat”.

Agresiunea militară neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei a schimbat paradigma de securitate la nivel regional și euroatlantic, generând riscuri și amenințări multidimensionale și din ce în ce mai greu de contracarat la adresa NATO și UE.

România se află în prima linie de apărare a Alianței și continuă să fie un pilon de stabilitate la nivel regional și un aliat de încredere, angajat activ în efortul colectiv de descurajare și apărare a Flancului Estic.

În acest context, cu atât mai relevantă este contribuția Forțelor Aeriene române, ca prim respondent, la apărarea spațiului aerian național și al NATO, mai spune șeful statului.

Alături de Aliați, piloții militari și personalul nenavigant din Forțele Aeriene sunt implicați în misiunile de poliție aeriană, în concordanță cu angajamentele țării noastre la nivel aliat.

La ceas aniversar, Iohannis îi îndeamnă pe aviatori să se instruiască și să acționeze cu hotărâre pentru îndeplinirea misiunilor primite.

Cu ocazia Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute, Klaus Iohannis a decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Aeriene cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Ofițer, cu însemn de pace, pentru militari.

CITEȘTE ȘI: