De ziua Europei, Tăriceanu are o temere. „Sper ca și alți oameni politici din România să nu continue să tacă”
„Românii sunt printre cetățenii UE cei mai atașați de valorile europene, printre cei mai încrezători într-un proiect european care să ne unească, nu să ne dezbine. 9 mai este o zi în care celebrăm aceste valori: libertatea și toleranța, democrația, egalitatea și solidaritatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu cu ocazia Zilei Europei.
În același timp, Tăriceanu a apreciat că, în 2017, 9 mai ar trebui să fie și o zi de reflecție cu privire la viitorul proiectului european.
„România, alături de alte state europene, a trebuit să supraviețuiască celor 45 de ani de regim comunist impus cu forța, izolată în spatele acestei cortine. Mă tem că, în 2017, se lasă treptat o nouă cortină. O cortină ambalată frumos, prin termeni de tipul «Europa cu mai multe viteze» sau «Europa cu mai multe ritmuri», dar tot cortină și cu același efect: împingerea unor state-membre într-o zonă de periferie având drept consecință frânarea dezvoltării economice. Din punctul meu de vedere, o astfel de abordare reprezintă cea mai mare greșeală posibilă, pentru că ar submina încrederea pe care românii și alți cetățeni ai UE o au în proiectul european”, a mai menționat președintele Senatului.
În acest context, Tăriceanu a subliniat că, în calitate de „european convins”, nu va acționa pentru a nu intra în logica Europei cu mai multe viteze.
„Sper ca și alți oameni politici din România să înțeleagă importanța momentului și să nu continue să tacă și să evite această dezbatere. Trebuie să învățăm să promovăm cu mai mult curaj interesele legitime ale României”, a conchis Tăriceanu.
La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat că „trecem astăzi printr-un amplu proces de dezbatere pe tema viitorului Uniunii”, „care nu e întotdeauna simplu sau comod”, însă că „acest dialog trebuie să pornească de la ceea ce și-au dorit fondatorii Uniunii și ceea ce-și doresc și generațiile actuale”, respectiv „democrație, securitate și prosperitate durabile pentru întregul continent”.
În plus, Grindeanu a precizat că, în contextul preluării președinției Consilului Uniunii Europene în 2019, Româniava avea capacitatea ca, și prin acest prim mandat, să contribuie decisiv la întărirea și continuitatea proiectului european.
„În cei deja zece ani de când România a devenit membră a Uniunii, după decenii de totalitarism care ne-au izolat de democrațiile europene, românii au făcut pași importanți spre transformarea societății în beneficiul cetățenilor. Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană. Cred într-un viitor comun, construit în numele idealurilor pe care le împărtășim. Cred în unitate și solidaritate. Și mai cred că valorile naționale sunt protejate și chiar întărite prin ideea de diversitate propusă de Uniunea Europeană. La mulți ani, marii familii europene! La mulți ani, dragi cetățeni europeni, din România și din toate statele membre”, a încheiat premierul Grindeanu.
De asemenea, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis că „pentru români, ziua de 9 mai are o dublă semnificație” și că atât în 1877, când a fost proclamată independența României, cât și în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, „românii și-au afirmat cu tărie vocația europeană și au arătat că, dincolo de vicisitudinile timpurilor pe care le-au trăit și de contextele politice, sociale, economice sau culturale, aparținem de drept unui spațiu definit, prin excelență, de civilizație”.
„Iar faptul că, într-o lume din ce în ce mai globală, sărbătorim în aceeași zi independența și apartenența la Uniunea Europeană, simbolizează trăinicia identității noastre ca națiune”, a mai scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
Totodată, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a transmis că cele trei evenimente pe care le marcăm astăzi, respectiv „independența României acum 140 de ani, semnarea actului de naștere a Europei acum 67 de ani, și sfârșitul celui de al doilea război mondial acum 72 de ani” „fac referire la aceleași valori – unitate, autodeterminare, umanitate, libertate și democrație”.
„În toate aceste trei evenimente istorice a fost decisivă intervenția unor lideri puternici, lucizi și determinați care au lăsat deoparte micile țeluri personale sau de grup, idealurile imediate mediocre și au pus în mișcare istoria, au împins umanitatea înainte, punând în realitate idealuri la care majoritatea politicienilor de astăzi nu are nici măcar capacitatea să se raporteze. Din păcate”, a mai scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.