UPDATE: Curtea de Apel București a amânat joi, 12 decembrie, pronunțarea asupra cererii depuse de Asociația pentru Apărarea Libertății Publice (APALP), care solicită suspendarea documentelor desecretizate de CSAT și trimise de SRI, SIE, MAI și STS, în legătură cu presupuse nereguli din campania electorală desfășurată de Călin Georgescu în cadrul alegerilor prezidențiale. Pronunțarea va avea loc pe 18 decembrie. (mai multe AICI)
UPDATE: Decizia Curții de Apel București a fost amânată pentru data de 12 decembrie 2024.
Cererea vizează suspendarea unor rapoarte și note de informare întocmite de aceste instituții de securitate națională, documente care au fost desecretizate și depuse în fața instanței după o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 noiembrie 2024.
Potrivit portalului instanțelor, acțiunea se încadrează în categoria contenciosului administrativ și fiscal și vizează suspendarea executării actului administrativ prin care documentele au fost desecretizate.
Asociația susține că aceste documente arată că procesul electoral ar fi fost afectat, iar publicarea lor înainte de validarea rezultatelor ar fi putut influența decizia votanților.
Pentru informarea opiniei publice, arătăm că aceste Note şi rapoarte întocmite de instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale (SRI, DGPI, STS, SIE) au fost declasificate şi ar fi arătat că rezultatul procesului electoral ar fi fost afectat sau influenţat. În cererea de chemare în judecată am arătat că documentele pentru care am solicitat suspendarea sunt acte administrative emise cu exces de putere, instituţiile emitente acţionând cu scopul clar de a influenţa voinţa alegătorilor şi implicit rezultatul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, nefiind acte legal emise în exercitarea competenţei de apărare în domeniul securităţii naţionale. Cererea a fost introdusă înainte de a interveni decizia şi comunicatul Curţii Constituţionale a României de anulare a alegerilor”.
Inițial, pe pagina portalului figura și Călin Georgescu drept reclamant. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Curții de Apel București au precizat că numele lui Călin Georgescu a apărut „dintr-o eroare materială”.
Pe 4 decembrie, CSAT a desecretizat documentele serviciilor secrete care documentau imixtiunea unui „actor statal” în campania lui Călin Georgescu. (detalii AICI)
În urma desecretizării, Parchetul General a deschis două dosare penale in rem, pentru cercetarea posibilelor fapte de influențare ilegală a opțiunilor electorale ale cetățenilor, prin crearea și gestionarea unor mii de conturi false pe rețelele de socializare.
De asemenea, desecretizarea documentelor CSAT a dus la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale de către cei nouă judecători ai Curții Constituționale. (detalii AICI)
CITEȘTE ȘI: