Decizia parlamentarilor români după ce au discutat cu familia Bodnariu. Ce conține documentul care va fi votat de deputați

Decizia parlamentarilor români după ce au discutat cu familia Bodnariu. Ce conține documentul care va fi votat de deputați
Publicat: 05/02/2016, 13:13

Declarația de principiu a fost discutată marți de Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Documentul va fi supus dezbaterii și aprobării plenului dacă solicitarea de introducere pe ordinea de zi va fi aprobată de Biroul Permanent, care are ședință luni.

Potrivit unui comunicat de presă emis joi de deputatul Ovidiu Raețchi (PNL), membru al Comisiei, declarația ar putea fi votată miercuri în plen.

Documentul obținut de MEDIAFAX a fost elaborat în urma vizitei unei delegații parlamentare în Norvegia pentru a cerceta cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost plasați în familii surogat. Din delegația care a mers în Norvegia în perioada 20-22 ianuarie au făcut parte și membri ai Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, care au venit cu inițiativa declarației.

„Camera Deputaților adoptă prezenta declarație, prin care solicită autorităților competente ale altor state să respecte prerogativele statului român de a-și proteja proprii cetățeni aflați în străinătate și de a informa în timp util misiunile diplomatice și consulare ale României despre fiecare caz de preluare a copiilor din familie, respectiv de atribuire a custodiei pentru minori cetățeni români”, potrivit documentului, obținut de MEDIAFAX.

Deputații fac apel la autoritățile altor state referitor la respectarea Convenției ONU privind drepturile copilului și solicită autorităților străine competente să coopereze cu misiunile diplomatice și autoritățile române, „acordând o atenție deosebită recomandărilor acestora privind îngrijirea ulterioară a copilului într-un mediu familial care poartă amprenta culturii și identității românești”.

De asemenea, deputații solicită autorităților sau instanțelor străine să încredințeze, în măsura posibilului, cazurile privind atribuirea custodiei copiilor români autorităților române competente.

Ultimul punct al declarației prevede că Guvernului îi revine sarcina de a informa toate statele în care copiii români au fost preluați de serviciile de protecție a copilului din familie despre adoptarea documentului în Parlament.

Tot Executivului îi revine sarcina de a solicita autorităților sau instanțelor străine să colaboreze și să transfere aceste cazuri autorităților române competente.

„De asemenea, Guvernul va asigura protecția drepturilor cetățenilor români minori din afara teritoriului României și va sprijini diseminarea de informații către familiile de români cu privire la normele legale, cerințele și tradițiile referitoare la drepturile copiilor din alte țări, participând, totodată, la procedurile inițiate de autoritățile străine în conformitate cu standardele juridice naționale și internaționale”, mai prevede declarația.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...