Decizia PNL în cazul senatorului Chiuariu, acuzat de trafic de influență și spălare de bani
Conducerea PNL i-a cerut senatorului Tudor Chiuariu să-și dea demisia din partid până pe 23 ianuarie când are loc viitoarea ședință a Biroului Politic Național, în caz contrar se va propune excluderea sa din PNL, au declarat pentru gândul surse din conducerea PNL. Potrivit surselor citate, noua președintă a PNL, Alina Gorghiu, a fost cea care i-a transmis mesajul senatorului Tudor Chiuariu.
Lui Chiuariu i s-a cerut acest lucru după ce DNA a anunțat că Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro, pentru intervenții privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulați prin încheierea unui contract de asistență juridică.
Direcția Națională Anticorupție arată că procurorii DNA Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile, din 10 ianuarie până în 8 februarie inclusiv, față de senatorul Tudor Alexandru Chiuariu.
Fostul ministru al Justiției este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat, în dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure, în care sunt arestați preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam și beneficiarul retrocedării, Gheorghe Paltin Sturdza.
Potrivit ordonanței de dispunere a controlului judiciar, în contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier către Paltin Sturdza, în noiembrie 2012, Ioan Gheorghe Varga și Daniel Constantin Călugăr s-au înțeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe lângă funcționarii publici ai Comisiei Județene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, RNP Romsilva – Direcției Silvice Bacău și OCPI Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.
Decizia avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeței de 43.227 de hectare de teren forestier ce a aparținut fostului Domeniu Ghica-Comănești.
Ulterior, susțin anchetatorii, cumpărarea de influență a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistență juridică, potrivit căruia suma de două milioane de euro urma să îi fie plătită lui Chiuariu cu titlu de onorariu fix și 500.000 de euro ca onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.
„Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracțional organizat, acesta a dobândit și asumat un rol esențial, în sensul că, sub coordonarea inculpaților Adam Ioan și Paltin Gheorghe Sturdza, și-a folosit influența politică dată de calitatea de parlamentar și fost ministru al justiției, pentru a interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, OCPI Bacău, Direcția Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna”, au scris procurorii în ordonanță.
La începutul anului trecut, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției în guvernul Tăriceanu, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare în dosarul „Poșta Română”.